Vizita.si
Paella je najboljša, če jo pripravimo v posebni plitvi ponvi z dvema ročajema.

Zdravi z

Paella

okusno.je
20. 05. 2011 09.48
0

Jed izvira iz Valencie. Je odlična mešanica različnih okusov, ki skupaj tvorijo pravo harmonijo.

Paella je najboljša, če jo pripravimo v posebni plitvi ponvi z dvema ročajema.
Paella je najboljša, če jo pripravimo v posebni plitvi ponvi z dvema ročajema.FOTO: Shutterstock

Sestavine za 6 oseb

- 6 piščančjih beder
- 250 g prekajene slanine
- 1 velika čebula
- 1 l piščančje jušne osnove
- 250 g paradižnika
- 2 stroka česna
- 2 ščepca žafrana
- 500 g dolgozrnatega riža
- 1 rdeča paprika
-1 zelena paprika
- 125 g graha
- 500 g dagenj
- 125 g kuhanih škampovih repkov
- 1 limona

Priprava

1. Odprte školjke takoj zavržemo, ostale pa pod hladno vodo temeljito skrtačimo s trdo krtačo, da jim odstranimo bisovne nitke ali t. i. brado. Žafran namočimo v 2,5 dl vroče vode in pustimo stati 5 minut. Grah operemo. Česen olupimo, z nožem stremo in sesekljamo. Operemo paradižnik in ga za nekaj minut potopimo v vrelo vodo, nato pa ga olupimo, dobro odcedimo in narežemo na drobne koščke. Operemo papriki, odstranimo semena in narežemo na kocke. Čebulo olupimo, operemo in sesekljamo. Operemo piščančja bedra in jih dobro osušimo. Slanino po dolžini narežemo na krajše trakove.

2. V veliki nepregorni posodi segrejemo olje. Pazimo, da se ne začne kaditi. Dodamo piščančja bedra in jih 10 minut pečemo na zmerni temperaturi, da se z vseh strani lepo zapečejo. Dodamo slanino in sesekljano čebulo. Dobro premešamo in pražimo 5 minut.

3. Pečico segrejemo na 180 °C. K piščančjim bedrom primešamo paradižnik, česen, juho in žafranovo vodo. Posodo pokrijemo in zvišamo temperaturo, da tekočina zavre. Nato dodamo riž, papriki, grah, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo in damo v pečico ter pečemo 40 minut, da riž vsrka vso tekočino. Nato kozico vzamemo iz pečice in jo postavimo na toplo.

4. Očiščene dagnje položimo v kozico, prilijemo za 1 cm vrele vode in kuhamo v pokriti kozici 5 minut. Med kuhanjem kozico večkrat pretresemo. Školjke odcedimo in zavržemo vse, ki so zaprte. Dagnje in kuhane škampove repke primešamo v posodo z rižem in ostalimi sestavinami. Posodo postavimo nazaj na štedilnik in pokrito kuhamo na zmerni temperaturi še 5 minut.

5. Preden postrežemo, operemo limono in jo narežemo na krhlje. Položimo jo v kozico za okras.

Dodatni nasveti

Paella je najboljša, če jo pripravimo v posebni plitvi ponvi z dvema ročajema.

Več okusnih idej in receptov najdete na spletni strani Okusno.je.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650