Vizita.si
Paradižnik je zelenjava, ki varuje srce in ožilje. Vendar le ekološko in zdravo pridelan. Najboljši je zagotovo paradižnik, pridelan na vašem domačem vrtu.

Zdravi z

PARADIŽNIK

M.K.
14. 06. 2009 17.15
1

Paradižnik mnogi imenujejo kar super zelenjava, saj poka od različnih vitaminov in zdravih snovi, ki jih vsebuje. Ekološko vzgojen paradižnik spada k živilom, ki učinkovito zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Zanimivo pa je, da poznamo kar nekaj vrst paradižnika. Med njimi tudi črni paradižnik.

Paradižnik je zelenjava, ki varuje srce in ožilje. Vendar le ekološko in zdravo pridelan. Najboljši je zagotovo paradižnik, pridelan na vašem domačem vrtu.
Paradižnik je zelenjava, ki varuje srce in ožilje. Vendar le ekološko in zdravo pridelan. Najboljši je zagotovo paradižnik, pridelan na vašem domačem vrtu. FOTO: iStockphoto

Paradižnik prihaja iz Srednje in Južne Amerike, z območja od Mehike do Peruja. Zelo je soroden čiliju, tobaku, krompirju in jajčevcu. Danes je paradižnik priljubljena zelenjava tudi v deželah, kjer nimajo primernih klimatskih pogojev za njeno pridelavo. Tudi v Sloveniji, kjer paradižnik lahko kupimo praktično celo leto.

Črn, rdeč, majhen, velik …

Poznamo veliko različnih skupin paradižnika, najbolj znan je okrogel rdeč paradižnik. Meso plodov vsebuje veliko sadne kisline in ima prijeten okus. Naslednji je mesnati paradižnik, ta ima večji delež mesa. Vsebuje manj sadne kisline, zato je bolj sladek in ima polnejši okus kot okrogel. Tretji poznan je koktajl paradižnik, ki ga imenujejo tudi češnjevec, cherry ali party paradižnik. Barva plodov je lahko rumena, oranžna ali rdeča. Okus teh paradižnikov je bolj sladek kot pri drugih sortah, zato je idealen za presno uživanje in za dekoracijo drugih jedi. Zadnji je ovalni paradižnik. Njegovi plodovi so sijoče rdeče barve, imajo čvrsto meso in malo koščic. Zaradi sladkega okusa in svoje arome so primerni za presno uživanje in za solate.

Ne boste verjeli, a obstaja tudi črni paradižnik, ki je zelo zdravilen in poln atioksidantov. Pripisujejo pa mu še eno lastnost, in sicer naj bi učinkoval tudi kot afrodiziak. To lastnost črnega paradižnika so odkrili, ko so na Galapaškem otočju opazovali želve, ki so uživale črne paradižnike. Ugotovili so, da se parijo pogosteje kot tiste, ki jedo rdeče. Vendar pa zaenkrat še ni trdnih dokazov o tem, da vplivajo tudi na ljudi.

Sicer pa poznamo še druge posebne vrste paradižnika. Poleg črnega na trgu najdemo tudi več vrst belega in zelenega. Zelen je prepoznaven predvsem po svojem vonju in sladkobi, bel pa po sočnem in izjemnem okusu.

Ni ga čez likopen

Paradižnik vsebuje veliko vode, okoli 94 odstotkov. Ostalo so beljakovine, nekaj maščob in ogljikovih hidratov. Vsebuje tudi veliko vitamina A in C, nekaj mineralov, predvsem kalcij, železo in magnezij. Najbolj pomembna snov pa je likopen, ki paradižniku daje rdečo barvo. Prav ta snov naj bi bila izjemno zdravilna. A več o tem prihodnjič.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587