Za štiri osebe potrebujete:
• 60 dag kuhanih testenin – peresnikov
• 40 dag paradižnikovih pelatov
• 2 dl paradižnikovega soka
• 10 dag čebule
• 6 strokov česna
• 2 žlički oljčnega olja
• sol
• poper
• peteršilj
Priprava: Na oljčnem olju popražimo na drobno zrezano čebulo, dodamo na lističe narezan česen, prelijemo z malo vode in podušimo. Dodamo paradižnikove pelate, paradižnikov sok, začinimo in kuhamo 20 minut. S tako pripravljeno omako prelijemo peresnike in jih potresemo z drobno nasekljanim peteršiljem.
Napotek: Francozi ga imenujejo ''jabolko ljubezni'', italijanska beseda za paradižnik – pomodoro pomeni ''zlato jabolko'', ker so bile poznane prve vrste paradižnika rumene barve. Termično obdelani izdelki iz paradižnika, kot so mezga, sok in pelati, so zelo priporočljivi v prehrani, saj organizem na ta način lažje izkoristi dragoceni likopen iz celic.
ZDRAVNIKOV NASVET: Ta obrok izhaja iz bogate zakladnice mediteranske kuhinje, kar lahko opazimo že po seznamu živil, potrebnih za njegovo pripravo. Čeprav vsebuje malo večjo količino maščob, ki izhajajo iz oljčnega olja, prevladujejo mononenasičene maščobne kisline, ki delujejo zaščitno na kardiovaskularni sistem.
Porcija za odraslo osebo: 340 g
Energijska vrednost porcije: 300 kcal
Vsebnost beljakovin: 9 g; 13 %
Vsebnost skupnih maščob: 13 g; 39 %
nasičenih maščob: 2 g
holesterola: 0 mg
Vsebnost ogljikovih hidratov: 36 g; 48 %
Vsebnost natrija: 500 mg
Vsebnost vlaknin: 4 g
Pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV