Vizita.si
image (28)

Zdravi z

Paradižnikovi peresniki

Kuhinjica
26. 11. 2010 09.49
0

Za vse ljubitelje testenin je tukaj preprost recept za peresnilke s paradižnikovo omako. Priprava takšnega kosila vam ne bo vzela veliko časa, hrana pa zaradi razmeroma lahke paradižnikove omake ne bo težka za želodec.

Za štiri osebe potrebujete:

• 60 dag kuhanih testenin – peresnikov
• 40 dag paradižnikovih pelatov
• 2 dl paradižnikovega soka
• 10 dag čebule
• 6 strokov česna
• 2 žlički oljčnega olja
• sol
• poper
• peteršilj

Priprava: Na oljčnem olju popražimo na drobno zrezano čebulo, dodamo na lističe narezan česen, prelijemo z malo vode in podušimo. Dodamo paradižnikove pelate, paradižnikov sok, začinimo in kuhamo 20 minut. S tako pripravljeno omako prelijemo peresnike in jih potresemo z drobno nasekljanim peteršiljem.

Napotek: Francozi ga imenujejo ''jabolko ljubezni'', italijanska beseda za paradižnik – pomodoro pomeni ''zlato jabolko'', ker so bile poznane prve vrste paradižnika rumene barve. Termično obdelani izdelki iz paradižnika, kot so mezga, sok in pelati, so zelo priporočljivi v prehrani, saj organizem na ta način lažje izkoristi dragoceni likopen iz celic.

ZDRAVNIKOV NASVET: Ta obrok izhaja iz bogate zakladnice mediteranske kuhinje, kar lahko opazimo že po seznamu živil, potrebnih za njegovo pripravo. Čeprav vsebuje malo večjo količino maščob, ki izhajajo iz oljčnega olja, prevladujejo mononenasičene maščobne kisline, ki delujejo zaščitno na kardiovaskularni sistem.

Porcija za odraslo osebo: 340 g

Energijska vrednost porcije: 300 kcal

Vsebnost beljakovin: 9 g; 13 %

Vsebnost skupnih maščob: 13 g; 39 %

             nasičenih maščob: 2 g

                        holesterola: 0 mg

Vsebnost ogljikovih hidratov: 36 g; 48 %

Vsebnost natrija: 500 mg

Vsebnost vlaknin: 4 g

Pa dober tek!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650