Sestavine:
- 2 skodelici in pol univerzalne moke (najbolje bo, da za mero vzamete srednje veliko skodelico za kavo ali pa klasičen jogurtov lonček)
- čajna žlička mletega cimeta
- 2 čajni žlički mletega ingverja
- čajna žlička sode za peko ali pecilnega praška
- četrt čajne žličke muškatnega oreščka
- četrt čajne žličke nageljnove žbice
- četrt čajne žličke soli
- 6 čajnih žlic masla, ki naj bo prej na sobni temperaturi in ne v hladilniku
- pol skodelice rjavega sladkorja
- 2 čajni žlički sladkornega sirupa
- 3 decilitre vode
Priprava:
Moko stresite v skledo in ji dodajte cimet, ingver, sodo za peko, muškatni orešček, nageljnovo žbico in sol. V drugi skledi z električnim mešalnikom zmešajte maslo in rjavi sladkor, da nastane kremasta zmes, ki ji dodate še sladkorni sirup. Zmes iz masla, sladkorja in sladkornega sirupa potem primešajte mešanici moke in začimb. Počasi (malo po malo in ne vse naenkrat) dodajate vodo, tako da nastane bolj kompaktno, a še vedno lahko testo, iz katerega boste oblikovali piškote.
Testo razvaljajte in s pomočjo modelčkov za piškote, ki so najrazličnejših oblik oziroma motivov, oblikujte piškote poljubnih oblik. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija, pekač obložite s papirjem za peko in nanj položite piškote. Pecite jih približno 10 minut – morda boste morali peči nekoliko dlje, morda manj, kajti dolžina peke je odvisna od tega, ali imate navadno ali ventilacijsko pečico, in seveda tudi od tega, kateri program peke boste izbrali. Najbolje je, da svoje piškote ves čas spremljajte in jih iz pečice odstranite takrat, ko postanejo ravno prav rjavi. Ko se malo ohladijo, jih lahko potresete s sladkorjem v prahu in jih svojim najdražjim postrežete skupaj s skodelico hladnega mleka.
Pa dober tek in obilo užitkov ob tej praznični dobroti!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV