Za začetek odmislite kakršno koli cvrtje in pečenje v olju. Meso, ribe, zelenjavo, riž, krompir in drugo hrano raje kuhajte ali dušite v lastnem soku, če pa se vendarle ne morete izogniti pečenju, potem pa hrano pecite tako, kot bi pekli na žaru – z minimalno količino maščobe oziroma olja.
Raje kot po temnih vrstah mesa posezite po svetlem mesu (perutnini) in po ribah, kajti svetlo meso in ribe vsebujejo veliko beljakovin in malo slabih maščob ter se lažje prebavljajo. Omake pa naj ne bodo iz smetane ali sira, temveč raje iz zelenjave, če pa meso dušite kar v lastnem soku, potem bo že dovolj sočno in sploh ne boste potrebovali kakšne dodatne omake.
Na jedilniku se mora kot priloga znajti tudi zelenjava. Zraven mesa in kakšne druge priloge lahko svojim bližnjim postrežete kuhan brokoli, cvetačo, špinačo, korenje, dušeno zelje ali repo, svežo zeleno solato, radič … Vendar tudi z zelenjavo ne smete pretiravati, kajti zaradi prevelikih količin zelenjave vas lahko začne napenjati in zvijati.
Med kramljanjem in druženjem pred ter po praznični večerji oziroma kosilu, ko spijemo tudi kozarec kuhanega vina ali dva, kozarček medice ali prazničnega punča, velikokrat tudi kaj grizljamo, a ti prigrizki so lahko zelo kalorični in nezdravi. Zato na mizo namesto slanih prigrizkov, kot so krekerji, slane palčke, čips položite raje košaro svežega in suhega sadja ter oreščkov.
Namesto težkih in kaloričnih potic z orehi, lešniki, makom lahko pripravite vsaj malo bolj lahko in vsaj malo manj kalorično potico, na primer potico iz pehtrana in manj mastne skute, ki jo tudi manj sladkate. Poleg tega lahko spečete še kakšen praznični sadni kolač, polnozrnate piškote, muffine iz polnozrnate moke, ovsenih kosmičev in jabolk, sadni kompot …
Sicer pa imejte v mislih, da je v prazničnih dneh prvo in najpomembnejše pravilo, ki se ga moramo držati, predvsem zmernost. Kljub temu da praznično obložene mize vabijo in bi včasih najraje pojedli prav vse, kar nam je na dosegu roke, moramo imeti mejo. Če se namreč preveč najemo, nas lahko začne neprijetno tiščati v želodcu, želodčna kislina nam lahko teče nazaj v požiralnik, kar po domače imenujemo kar pekoča zgaga, težave nam lahko začneta povzročati tudi žolč in trebušna slinavka. Potrudite se torej, da tudi med prazniki ne boste jedli več kot sicer. Kajti če se boste imeli pod nadzorom, boste lahko brez slabe vesti in strahu, da boste imeli kakšne želodčne oziroma prebavne težave, pojedli tudi kaj bolj redilnega oziroma nezdravega …
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV