Jabolka so odličen dodatek v sadnem pecivu, zavitkih, pitah, želejih in sokovih. So pa tudi učinkovito strjevalno sredstvo pri kuhi in peki. Ponujamo vam nekaj idej za pripravo!
Svež jabolčni sok ni samo odlična pijača, lahko ga namreč zmrznemo za poznejšo uporabo ali predelamo v jabolčnik ali kis. Vendar bodite pozorni, da boste za kuhanje izbrali večja in bolj kisla jabolka. Kuhana jabolka se skoraj vsa spremenijo v penasto kašo in le redko ohranijo čvrstost.
Jabolčni kolački z müsliji
Potrebujete:
– 225 gramov moke,
– 75 gramov müslijev,
– 100 gramov masla,
– 1 jajce,
– rjav sladkor za posip,
– 4 do 6 žlic mleka,
– 2 jabolki,
– pol čajne žličke pecilnega praška,
– ščepec soli,
– žličko cimeta.
Za pekač pa boste potrebovali še nekaj masla za premaz.
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Medtem olupite jabolka in jih narežite na manjše kockice. Vzemite skledo, vanjo presejte moko s pecilnim praškom, dodajte sol, nato pa na vse skupaj na koščke narežite hladno maslo. S prsti ga na hitro vgnetite v moko, da dobite drobtinam podobno zmes. Moki dodajte še sladkor, müslije, rahlo razžvrkljano jajce, narezana jabolka, cimet in toliko mleka, da se zmes grobo poveže. Z žlico nato zajemajte testene kupčke in jih polagajte na pekač, namazan z maslom. Potresite jih z malo rjavega sladkorja in za približno 15 minut pecite v segreti pečici. Kolački se morajo zlato obarvati in postati čvrsti na otip. Pečene kolačke preložite na kovinsko rešetko in počakajte, da se ohladijo.
Kolačke lahko uživate hladne ali tople. Gre za preprosto sladico, ki vsebuje veliko vlaknin, zato je dobra tudi za prebavo.
Dušeno zelje z jabolki za štiri osebe:
Potrebujete:
– 1 čebulo,
– 3 žlice sončničnega olja,
– pol žlice sladkorja,
– kilogram zelja,
– 3 dcl vode,
– 3 jabolka,
– polovico paprike,
– zelenjavno kocko,
– baziliko,
– 1 žlico paradižnikove mezge.
Čebulo olupite, sesekljajte in prepražite na olju. Ko začne rumeneti, dodajte sladkor. Zelje operite, zrežite na trakove in ga primešajte čebuli. Dušite deset minut. Nato prilijete vodo, v kateri ste raztopili zelenjavno kocko. Dodajte še jabolka in papriko, ki ste ju narezali na kocke. Jed oplemenitite s soljo, baziliko in paradižnikovo mezgo in jo kuhajte toliko časa, dokler se zelje ne zmehča.
Indijski jabolčni puding:
Potrebujete:
– 6 narezanih jabolk,
– pol skodelice zdrobljenih mandljev,
– pol skodelice jabolčnega soka,
– eno in pol žlice medu,
– sladko smetano po okusu,
– pol skodelice rozin,
– dve čajni žlički cimeta.
Puding pripravite tako, da jabolka olupite in odstranite peške. Narežite jih v posodo za pečenje. Prelijte s sladko smetano in potresite s cimetom. Po vrhu potresite z mandlji in ostalim ter pecite v pečici pri temperaturi 150 stopinj Celzija od 15 do 20 minut. Ko se ohladi, ponudite s smetano.
Poskusite, ne bo vam žal! Poleg tega, da je sladica okusna, je še zelo zdrava.
Pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV