Vizita.si
Pira je zelo zdrava in okusna. Predstavlja pomemben vir vlaknin, vsebuje tudi veliko vitaminov B-kompleksa in beljakovine.

Zdravi z

Rižota iz pire z rukolo in tartufi

okusno.je
16. 06. 2011 09.42
0

Pripravite rižoto, ki vas bo zapeljala s svojo čudovito aromo in okusom. Namesto riža uporabite piro, ki je ne le zelo okusna, ampak tudi izredno zdrava.

Pira je zelo zdrava in okusna. Predstavlja pomemben vir vlaknin, vsebuje tudi veliko vitaminov B-kompleksa in beljakovine.
Pira je zelo zdrava in okusna. Predstavlja pomemben vir vlaknin, vsebuje tudi veliko vitaminov B-kompleksa in beljakovine.FOTO: iStockphoto

Sestavine za 4 osebe

- 200 g pire
- 150 g rukole
- 50 g masla
- 40 g trdega parmezana
- 2 ščepca soli
- 1 ščepec belega popra
- 50 g tartufa
- 8 dl vode

Priprava

1. Pred kuhanjem piro in rukolo temeljito operemo. Rukolo dobro osušimo in na drobno nasekljamo (nekaj je lahko prihranimo za dekoracijo). Tartufe operemo, osušimo in očistimo. Na kuhalnik pristavimo kozico vodo in počakamo, da zavre.

2. V krop stresemo piro in jo na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut, nato pa jo dobro odcedimo. Na kuhalnik pristavimo večjo ponev, v kateri razpustimo maslo in na njem med mešanjem rukolo dušimo približno 4 minute. Dodamo še kuhano piro, po okusu posolimo in popopramo ter med mešanjem kuhamo še dodatnih 5 minut.

3. Parmezan in tartufe narežemo na tanke lističe. Rižoto serviramo v ogrete krožnike in po vrhu potresemo s parmezanovimi lističi, tartufi in prihranjenimi listki rukole. Ponudimo gostom.

Prednosti

Sestavine pirinega zrna so lahko topne v vodi, kar omogoča lahko in hitro absorpcijo hranilnih snovi v telo. Pira vsebuje pomembne ogljikove hidrate, ki pomagajo pri strjevanju krvi in stimulirajo imunski sistem organizma. Predstavlja pomemben vir vlaknin, vsebuje veliko vitaminov B-kompleksa in beljakovine. Celotna vsebnost proteinov pire je za od 10 do 12 odstotkov višja od navadne pšenice. Dieta s piro pomaga pri kožnih izpuščajih, nevrodermitisu in drugih alergijah, revmatskih obolenjih, presnovnih boleznih (sladkorna bolezen, povišana vsebnost krvnih maščob), pri boleznih prebavil in živčnih težavah (depresije).

Hranilne in energijske vrednosti

Vrednosti so zgolj informativne narave. Lahko pa so vam v pomoč pri pripravi uravnoteženih obrokov, pri načrtovanju posebne diete ali hujšanja. 100 gramov jedi vsebuje:

- 404,51 KJ oziroma 96,68 kcal
- 3,55 g beljakovin
- 11,34 g ogljikovih hidratov; od tega 1,16 g sladkorjev
- 4,17 g maščob; od tega 2,39 g nasičenih maščobnih kislin
- 1,62 g vlaknin

Več okusnih idej in receptov najdete na spletni strani Okusno.je.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662