Za štiri osebe potrebujemo:
• 60 dag kuhanega riža
• 2 žlici oljčnega olja
• 10 dag kuhanega korenja
• 10 dag sladke koruze
• 10 dag graha
• 15 dag šampinjonov
• 10 dag pora
• 3 stroki česna
• sok polovice limone
• 1 dl belega vina
• bazilika
• origano
• timijan
• sol
• poper
Priprava: Na oljčnem olju popražimo na kolobarčke narezan por, dodamo na četrtine narezane šampinjone in jih na hitro popražimo. Dodamo korenje, grah, sladko koruzo in nasekljan česen. Dolijemo vino, limonin sok in še malo podušimo. Dodamo še riž in začinimo z baziliko, origanom, timijanom, posolimo in popopramo, dobro premešamo in postrežemo. Okrasimo s peteršiljem in baziliko.
Napotek: Sveži por je zelo bogat s fitokemikalijami oziroma fitonutrienti – biološko aktivnimi rastlinskimi molekulami, ki v sodelovanju z vitamini in minerali, ugodno vplivajo na zdravje. Da bi preprečili izgubo dragocenih sestavin, svetujemo minimalno termično obdelavo.
ZDRAVNIKOV NASVET: Največji del ogljikovih hidratov v tem obroku predstavljajo sestavljeni ogljikovi hidrati (sestavljeni sladkorji), ki se počasneje razgrajujejo in zagotavljajo organizmu konstanten dotok energije v daljšem časovnem obdobju. Glavni vir sestavljenih ogljikovih hidratov so žitarice, stročnice in zelenjava, zato lahko ta živila uživajo tudi sladkorni bolniki, za katere so koncentrirani sladkorji prepovedani.
Porcija za odraslo osebo: 330 g
Energijska vrednost porcije: 275 kcal
Vsebnost beljakovin: 7 g; 11 %
Vsebnost skupnih maščob: 1 g; 2 %
nasičenih maščob: 1 g
holesterola: 0 mg
Vsebnost ogljikovih hidratov: 54 g; 87 %
Vsebnost natrija: 530 mg
Vsebnost vlaknin: 5 g
Pa dober tek!
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV