Nabiranje in sušenje
Neolesenele cvetoče vršičke nabiramo julija, ko se cvetovi razcvetijo. Posušimo jih in uporabimo za čaj ali začimbo. Ko avgusta odcveti, porežemo cela stebeljca in po nekaj dnevih sušenja nežno ločimo lističe, katere shranimo v stekleno posodo, ki jo postavimo na suho in temno.
Šetraj v kuhinji
Šetraj je začimba za stročji fižol, fižolove, grahove in druge zelenjavne jedi ter ovčetino. Primeren je tudi kot dodatek teže prebavljivim mastnim mesnim jedem, ribam (predvsem postrvem) in nekaterim klobasam. Skupaj z jedjo ga kuhamo le kratek čas. Poznamo več vrst šetrajev. V Sloveniji sta najbolj razširjena vrtni in kraški šetraj. Vsi pa so primerni kot dodatek za pripravo zeliščnih kisov in olj, s katerimi začinjamo solate.
V zdravilstvu
Pri nas je o šetraju veliko napisal že pater Simon Ašič. Čaj zdravi driske, ki nastajajo zaradi gnilobnega vrenja, pomaga pri črevesnih in želodčnih krčih, napenjanju ter draženju na bruhanje. Poparke vedno pijemo neoslajene. Ljudsko izročilo omenja šetraj tudi zoper gliste, pri jeternih in žolčnih boleznih. Blaži tudi krče v trebuhu, pospešuje prebavo in zdravi katarje. Zelo učinkovit je pri razjedah v ustih in vnetem grlu. Kadar se pojavijo manjše rane naredimo poparek 30g posušenih vršičkov stresemo v liter vode in čez 10 min precedimo. S tem pripravkom očistimo rane.
Eterično olje
Ker vsebuje kravakrol, timol in druge monoterpene se uporablja tudi pri odpravljanju bronhitisa in vnetju mehurja. Najbolj je učinkovit pri zdravljenju glivičnih obolenj. Eterično olje je zelo učinkovito in je najbolje, da se ga uporablja pod nadzorom zdravnika. Če ga uporabljate zunanje, obstaja nevarnost, da vzdraži kožo. Posebno pazljive morajo biti nosečnice, saj eterično olje v času nosečnosti ni primeren v nobeni obliki.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV