• 1 kg skuš
• 2 žlici olja
• 5 strokov česna
• bazilika
• 40 dag kuhane blitve
• 4 kuhani krompirji
• 1 žlica oljčnega olja
• 0,5 dl belega vina
• sol
• poper
• peteršilj
• sok ene limone
Priprava: V namazan pekač položimo skuše, dodamo na drobno narezan česen, prelijemo z limoninim sokom, posolimo in potresemo z baziliko. Skuše pečemo 15 minut na 200 stopinj C, jih po 15 minutah obrnemo in pečemo še 15 minut. Na oljčnem olju na hitro podušimo zrezano blitvo, dodamo na drobno narezan česen, posolimo, popopramo in prelijemo z vinom. Na krožnike položimo skuše, priložimo blitvo in krompir, ki ga potresemo z drobno nasekljanim peteršiljem in okrasimo z rezinami limone in češnjevcem.
Napotek: Peka v pečici, na suhem vročem zraku, kjer se jed peče v lastnem soku ali z minimalno količino maščobe, je zdravju zelo prijazen način toplotne obdelave živil. Obenem je tudi zelo enostaven in hiter ter najmanj vpliva na naravne sestavine v živilih.
ZDRAVNIKOV NASVET: Skuše spadajo v skupino drobnih plavih rib. Jadranske skuše dosegajo povprečno težo okoli 70 dag. Skuše so kalorične in vsebujejo veliko maščob. Vendar pa je skušino meso dvakrat bolj bogato z omega-3 maščobnimi kislinami kot meso drugih rib, obenem pa vsebuje tudi obilico vitaminov in mineralov, ki so pomembni za zdravje srca.
Porcija za odraslo osebo: 325 g
Energijska vrednost porcije: 550 kcal
Vsebnost beljakovin: 36 g; 26 %
Vsebnost skupnih maščob: 38 g; 62 %
nasičenih maščob: 8 g
holesterola: 133 mg
Vsebnost ogljikovih hidratov: 15 g; 12 %
Vsebnost natrija: 370 mg
Vsebnost vlaknin: 3 g
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV