Vizita.si
image (28)

Zdravi z

Sladice za osebe s črevesnimi težavami

Ni.J.
17. 01. 2011 13.21
0

Hrana pomembno vpliva na našo presnovo in lahko pri osebah, ki imajo težave s črevesnimi boleznimi, še dodatno poslabša simptome. Za vas smo izbrskali nekaj zdravih receptov za sladice, ki naj ne bi dražile črevesja.

Vnetne črevesne bolezni, med katere običajno štejemo Chronovo bolezen in ulcerozni kolitis, lahko močno poškodujejo prebavni trakt, saj povzročajo nastanek razjed in vnetij. Izbira ustrezne prehrane lahko pomaga pri nadzorovanju simptomov, kot so krči v abdomnu, bolečine in diareja.

Da boste odkrili, katera hrana vam najbolj prija in katera ne, boste najverjetneje potrebovali kar nekaj časa, lahko pa preizkusite sledeče recepte za sladice. Naj vas opomnimo, da so recepti narejeni po merilu skodelice. Skodelica je enakovredna približno 250 mililitrom.

Sorbet iz rdeče grenivke

Sestavine (za 6 oseb):

1 ½ skodelice gramov rjavega sladkorja
1 ¾ skodelice vode
jedilna žlica naribane lupinice grenivke
1 ¼ skodelice sveže stisnjenega soka grenivke
¼ skodelice limoninega soka
jajčni beljak

Zmešajte sladkor, lupinico in vodo ter mešanico zavrite. Ko se sladkor razpusti, lonec umaknite s štedilnika in dodajte sok grenivke in limone. Zmes nato dajte za šest ur v hladilnik in ji zatem primešajte rahlo stepeni jajčni beljak. Vse skupaj še enkrat dobro premešajte in prelijte v posodo za sladoled.

Preden postrežete, naj bo zmes vsaj dve uri v zamrzovalniku.

Slastna rezina

Sestavine (za 6–8 oseb):

½ skodelice rastlinske masti
skodelica sladkorja
skodelica moke
2 jajci
¼ čajne žličke soli
2 jedilni žlici pecilnega praška
čajna žlička vaniljinega sladkorja
2 čajni žlički cimeta
skodelica sojine kisle smetane
½ skodelice rjavega sladkorja
žlica rastlinske masti

Z električnim mešalnikom zmešajte rastlinsko mast in sladkor. Dodajte jajca in vaniljin sladkor. V drugi posodi zmešajte vse suhe sestavine, jim postopoma dodajte kislo smetano, zmes masti in sladkorja ter mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.

Pečico segrejte na 180°C. Medtem ko se segreva, zmešajte rjavi sladkor, jedilno žlico rastlinske masti in cimet, pekač, v katerem boste pekli, pa obložite s peki papirjem. Ko bo pečica ogreta, v pekač zlijte testo in nato po površju prelijte mešanico rjavega sladkorja in rastlinske masti. Z nožem rahlo potegnite po testu, da se bo preliv lepo vpil vanj in nato pecite 50–55 minut. Pecivo je pečeno, ko ga prebodete z zobotrebcem in se nanj ne prijema več testo. Pečeno pecivo pustite 10 minut, nato ga razrežite, posujte s sladkorjem v prahu in postrezite.

Limonini kvadratki

Sestavine (za 12–18 kvadratkov):

skodelica moke
1/3 skodelice sladkorja v prahu
5 jedilnih žlic trdne rastlinske masti
skodelica sladkorja
2 jedilni žlici moke
2 čajni žlički naribane limonine lupinice
½ čajne žličke pecilnega praška
¼ čajne žličke soli
2 jajci
7 jedilnih žlic limoninega soka

V posodi zmešajte skodelico moke, sladkor v prahu in rastlinsko mast. Z vilicami ali električnim mešalnikom mešajte, dokler ne dobite goste mase. Mešanico nato zlijte v rahlo pomaščen pekač velikosti približno 28 x 18 centimetrov in za 20 minut položite v pekač, ogret na 180°C. V ločeni posodi medtem zmešajte sladkor, moko, limonino lupinico, pecilni prašek, sol in jajca im oblikujte v gladko zmes. To mešanico nato prelijte čez pečeno testo in položite vse skupaj še za 20 do 25 minut v pečico. Pecivo naj se zatem približno pol ure hladi, nato pa ga razrežite na kvadratke (12–18) in posujte s sladkorjem v prahu.

Piškotki iz citrusov

Sestavine (za 24 piškotov):

6 jedilnih žlic rastlinske masti
skodelica sladkorja
2 jajci
jedilna žlica vaniljevega sladkorja
jedilna žlica naribane pomarančne lupinice
jedilna žlica naribane limonine lupinice
jedilna žlica naribane lupinice limete
2 skodelici moke
¼ čajne žličke soli
čajna žlička pecilnega praška

Z električnim mešalnikom zmešajte rastlinsko mast in sladkor v gosto zmes. Dodajte jajca, vaniljev sladkor, naribane lupinice citrusov in nadaljujte z mešanjem. V ločeni posodi zmešajte moko, sol in pecilni prašek in jih počasi dodajajte prvi zmesi. Testo obdelujte, dokler ne dobite gladke mase. Dobljeno zmes nato razdelite na dve polovici in vsako oblikujte v dolgi štručki. Obe položite na pomaščen pekač ali na peki papir in pecite 30 minut na 180°C. Zatem vzemite pekač iz pečice in pustite, da se štručki 15 minut hladita. Vsako štručko razrežite na 12 do 14 rezin, rezine nato položite na pekač eno zraven druge in jih pecite še od 5 do 7 minut.

Pa dober tek!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631