Vizita.si
image (28)

Zdravi z

Solzava solata

Kuhinjica
09. 02. 2011 09.18
0

Če ste naveličani klasičnih solat, lahko za spremebno pripravite tako imenovano solzavo solato, katere glavne sestavine so mariniran hren, jabolka in koleraba. Povprečna porcija takšne solate vsebuje le 150 kalorij.

Za 4 osebe potrebujete

• 60 dag naribane kolerabe
• 30 dag jabolk
• 10 dag mariniranega hrena
• koprc
• 2 žlici olja
• 3 žlice jabolčnega kisa
• sol

Priprava: Olupimo kolerabo in jabolka, ju naribamo, dodamo marinirani hren, olje, kis in sol ter premešamo. Krožnik okrasimo z listi zelene, naložimo solato na krožnike, zrežemo koprc in ga potresemo po solati. Dekoracijo dokončamo s koščki paprike.

NAPOTEK: Koleraba pripada družini brasica, skupaj z zeljem, ohrovtom in brstičnim ohrovtom. Manjše glavice kolerabe ni treba lupiti, medtem ko moramo srednje velike in velike glavice olupiti. Hrustljavo sveže »meso« kolerabe se odlično poda k drugim vrstam zelenjave v solatah, kuhana na sopari ali skuhana in zrezana na koščke, lističe ali trakove pa obogati okus vsake priloge.

ZDRAVNIKOV NASVET: Čeprav je za ta obrok značilna večja vsebnost maščob od dnevno priporočenih, ne vsebuje holesterola, medtem ko so nasičene, aterogene maščobne kisline v mejah priporočenih vrednosti. Osebe, ki imajo omejen vnos maščob, lahko zmanjšajo količino olja pri pripravi obroka in na ta način tudi skupno količino maščob v obroku.

Porcija za odraslo osebo: 260 g

Energijska vrednost porcije: 150 kcal

Vsebnost beljakovin: 3 g; 8 odstotkov

Vsebnost skupnih maščob: 7 g; 42 odstotkov

              nasičenih maščob: 1 g

                          holesterola: 0 mg

Vsebnost ogljikovih hidratov: 19 g; 50 odstotkov

Vsebnost natrija: 200 mg

Vsebnost vlaknin: 8 g

Pa dober tek!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662