Za 4 osebe potrebujete
• 60 dag naribane kolerabe
• 30 dag jabolk
• 10 dag mariniranega hrena
• koprc
• 2 žlici olja
• 3 žlice jabolčnega kisa
• sol
Priprava: Olupimo kolerabo in jabolka, ju naribamo, dodamo marinirani hren, olje, kis in sol ter premešamo. Krožnik okrasimo z listi zelene, naložimo solato na krožnike, zrežemo koprc in ga potresemo po solati. Dekoracijo dokončamo s koščki paprike.
NAPOTEK: Koleraba pripada družini brasica, skupaj z zeljem, ohrovtom in brstičnim ohrovtom. Manjše glavice kolerabe ni treba lupiti, medtem ko moramo srednje velike in velike glavice olupiti. Hrustljavo sveže »meso« kolerabe se odlično poda k drugim vrstam zelenjave v solatah, kuhana na sopari ali skuhana in zrezana na koščke, lističe ali trakove pa obogati okus vsake priloge.
ZDRAVNIKOV NASVET: Čeprav je za ta obrok značilna večja vsebnost maščob od dnevno priporočenih, ne vsebuje holesterola, medtem ko so nasičene, aterogene maščobne kisline v mejah priporočenih vrednosti. Osebe, ki imajo omejen vnos maščob, lahko zmanjšajo količino olja pri pripravi obroka in na ta način tudi skupno količino maščob v obroku.
Porcija za odraslo osebo: 260 g
Energijska vrednost porcije: 150 kcal
Vsebnost beljakovin: 3 g; 8 odstotkov
Vsebnost skupnih maščob: 7 g; 42 odstotkov
nasičenih maščob: 1 g
holesterola: 0 mg
Vsebnost ogljikovih hidratov: 19 g; 50 odstotkov
Vsebnost natrija: 200 mg
Vsebnost vlaknin: 8 g
Pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV