Za kosilo za štiri osebe potrebujete:
- štiri srednje velike fileje soma
- 1 dcl 100-odstotnega limoninega soka
- dve večji limoni
- strok česna
- sol
- poper
- rožmarin
- krompir
Fileje soma posolite in popoprajte, potem jih položite v dovolj široko skledo, lahko tudi v malo bolj globok pladenj ali kar v manjši pekač, če nimate druge, zadosti široke in globoke posode. Kajti fileje ribe boste kakšno uro pustili, da se marinirajo v zmesi iz limoninega soka in začimb. A lepo po vrsti. Ko torej kose ribe nasolite in popoprate ter položite v skledo, nanje položite na lističe narezan česen ter jih posujte z rožmarinom. Nato nanje iztisnite še sok in svežih limon, potem pa iz limon še postrgajte sredico, in to mesnato limonasto sredico prav tako dodajte v skledo k ribam – pazite le, da vam zraven ne uide kakšna limonina peška. Na koncu pa ribe prelijte še s 100-odstotnim limoninim sokom iz zgoščenega soka limon, ki se ga običajno dobi v prav vsaki trgovini s hrano in se ga sicer uporablja tudi kot dodatek pri pripravi kakšnih sladic, solat in omak. Ribe pustite, da so v tej limonino-rožmarinski marinadi potopljene kakšne pol ure.
V tem času olupite krompir in ga narežite na kose ter skuhajte. Potem pa, ko pol ure mine, fileje soma odcedite in jih samo popecite na olivnem olju in zmernem ognju. Vmes jih še polijte s kakšno žlico ali dvema marinade, v kateri ste jih prej namakali, ko so pečene, pa jih preprosto postrezite skupaj s kuhanim krompirjem, katerega okus lahko obogatite z majhno žličko masla ali margarine in rožmarinom. Zraven takšnega kosila se dobro prileže tudi kakšna paradižnikova omaka z baziliko. Pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV