Sestavine za 4 osebe:
- 300 gramov rakcev (gamberov)
- 300 gramov očiščenih školjk (vongol oz. mušul)
- 4 stroke sesekljanega česna
- 1 pločevinka na koščke zrezanega paradižnika
- 2 vejici sesekljanega peteršilja
- ½ kozarca kuhanega vina
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper po okusu
- 200 gramov polenovke
- 200 gramov osliča
- čebula
- limona
- 400 gramov bešamela
- testenine za lazanjo
Priprava:
1. Najprej pripravite ribjo omako. Na olju v ponvi prepražite strok česna, nato dodajte paradižnik in kuhajte na majhnem ognju 15 minut. V omako dodajte školjke in kuhajte še 10 minut. Premešajte, dodajte še tri stroke sesekljanega česa in sesekljan peteršilj, zatem pa še rakce in vino. Kuhajte, dokler se omaka nekoliko ne zgosti, nato pa jo umaknite z ognja in shranite za kasneje.
2. V kozico dajte pol litra vode, polovico čebule in polovico limone. Dodajte osliča in polenovko ter kuhajte na zmernem ognju približno 20 minut. Ko so ribe kuhane, jih vzemite iz vode, osušite in narežite na majhne koščke. Vodo, v kateri so se kuhale ribe, pretočite in jo shranite za kasneje.
3. V teflonski ponvi segrejte bešamel in vanj stresite koščke kuhanih rib. Na majhnem ognju kuhajte 10 minut in medtem dobro mešajte, da se bešamel ne prime. Zatem dodajte vodo, v kateri so se kuhale ribe. Omaka naj se kuha še toliko časa, da dobite gosto, ne preveč tekočo mešanico. A pazite, da ne boste rib med kuhanjem popolnoma razdrobili.
4. Skuhajte testenine za lazanjo in jih nato osušite. Pekač, v katerem boste pekli lazanjo, premažite z oljčnim oljem, nato pa vanj začnite zlagati po plasteh omako z bešamelom, testenine in ribjo omako. Vrhnjo plast naj predstavljajo testenine. Pekač položite v pečico, ogreto na 180 °C in pecite približno 20 minut. Če želite, lahko lazanjo tik preden je pečena, potresete s parmezanom ali sirom po želji.
Enostavnejša in bolj zdrava različica:
Če želite, da je vaša lazanja manj kalorična in bolj zdrava, se lahko izognete omaki iz bešamela ter kuhane ribe (osliča in polenovko) dodate paradižnikovi omaki. V tem primeru boste v pekač izmenično zlagali le dve plasti - testenine in omako. Seveda pa lahko okus lazanje popestrite tudi s plastjo mocarele in bazilike.
Pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV