Za kosilo za 4 osebe potrebujete:
• 60 dag telečjega mesa
• 2 žlici oljčnega olja
• 40 dag paprike
• 3 stroki česna
• 2 dl belega vina
• 40 dag paradižnikovih pelatov
• 2 žlici paradižnikove mezge
• 10 dag oliv
• rožmarin
• poper
• sol
• 20 dag rženega kruha
Priprava: Na ogretem olju ob neprestanem mešanju popražimo narezano papriko, dokler se ne zmehča. Papriko preložimo in na istem olju popražimo na koščke narezano telečje meso. Dodamo na drobno narezan česen, prelijemo z vinom, dodamo paradižnikove pelate, mezgo in rožmarin. Pokrijemo in približno eno uro dušimo na zmernem ognju. V posodo vrnemo še papriko, posolimo, popopramo in dušimo, dokler se meso popolnoma ne zmehča, in na koncu dodamo še olive. Zraven ponudimo ržen kruh.
Napotek: Vino se v kulinariki poda k različnim živilom in ga jedem najpogosteje dodajamo na sredini ali pred koncem kuhanja, odvisno od vrste vina: belo vino se kuha manj časa, rdeče pa mora skoraj izpareti.
ZDRAVNIKOV NASVET: Pri nakupu telečjega mesa bodite pozorni na svežino mesa. Sveža teletina mora biti trda na otip, z dovolj vlage, roza barve, maščobe pa morajo biti bele do beloroza barve. Poleg svežine mesa je pri nakupu pomembno, da izberete tisti del telečjega mesa, ki ustreza načinu priprave jedi.
Porcija za odraslo osebo: 445 g
Energijska vrednost porcije: 505 kcal
Vsebnost beljakovin: 35 g; 28 %
Vsebnost skupnih maščob: 20 g; 37 %
nasičenih maščob: 2 g
holesterola: 120 mg
Vsebnost ogljikovih hidratov: 35 g; 35 %
Vsebnost natrija: 950 mg
Vsebnost vlaknin: 7 g
Pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV