Vizita.si
image (28)

Zdravi z

Tuna casserole – odlična jed za vroče dni

Okusno.je/N.J.
11. 07. 2011 15.36
0

Razmišljate, kaj bi si v teh vročih dneh privoščili, da bi vas ohladilo, a hkrati tudi nasitilo? Tuna casserole je odlična rešitev za vse ljubitelje tune in osvežujočega čilija.

Pekoča prehrana je poleti več kot dobrodošla, saj spodbuja znojenje ter na ta način naše telo hladi. Poleg tega zmanjšuje občutek lakote, kar poleti v pasji vročini še kako prav pride, pospešuje izločanje hormonov sreče v možganih, spodbuja delovanje želodčne sluznice, ker širi žile, povečuje prekrvavljenost, prebavo in izločanje plinov ter znižuje slabi holesterol.

To pa še ni vse. Čili vsebuje tudi ogromno vitamina C, šestkrat več kot pomaranča, in krepi imunski sistem. Kapsaicin, ki ga najdemo v tej majhni pekoči zelenjavi, pa poleg tega tudi varuje pred razvojem ateroskleroze in ščiti pred možgansko kapjo in infarktom. Poznate zdaj še kakšen razlog, zakaj si za kosilo ne bi privoščili pikantne tune casserole?

Sestavine za 4 osebe:

- 1 čebula
- 1 strok česna
- 500 g paradižnika
- 1 žlička olja
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 8 črnih oliv
- 1 zeleni čili
- 0,5 zelene paprike
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička mletega koriandra
- 2 večji konzervi tune
- 200 g skute
- 1 jajce
- 200 g cheddar sira
- 4 pšenične tortilje

Priprava

1. Operemo paradižnik, zeleno papriko in čili ter obrišemo s kuhinjsko krpo. Papriko in čili zrežemo na pol in odstranimo semena, uporabimo pol paprike, ki jo zrežemo na majhne koščke, medtem ko ves čili zrežemo na kolobarje. Paradižnik potopimo v vrelo vodo za nekaj minut, nato pa mu odstranimo kožo. Česen in čebulo sesekljamo, olive zrežemo na kolobarje. Cheddar naribamo, tortilje pa narežemo na trakove.

2. Na ponvi segrejemo olje in dodamo česen ter čebulo. Na zmernem ognju mešamo, dokler čebula ne postane mehka. Dodamo paradižnik, paradižnikovo mezgo, olive, čili, zeleno papriko, koriander in kumino. Pokrijemo in zavremo, pri čemer naj vse vre toliko časa, da se zmes zgosti (15 minut). Dodamo tuno in premešamo.

3. Pečico nastavimo na 180 stopinj. V skledi zmešamo jajce in skuto. V ognjevarno posodo zlijemo polovico paradižnikove zmesi in jo potresemo s polovico naribanega sira. Po vrhu polijemo zmes iz jajca in skute, na to pa zložimo trakove tortilj. Z žlico naložimo po trakovih še preostanek paradižnikove zmesi, ki jo po vrhu prekrijemo s preostankom sira. Pečemo 30 minut, da sir porjavi.

Dodatni nasveti

Če imate radi še bolj pekočo hrano, lahko jedi dodate še kakšen zeleni čili. Okus tune casserole pa lahko seveda izboljšate, če namesto tune iz konzerve uporabite čisto pravo svežo tuno, namesto mletega koriandra pa sveže nasekljanega. Če želite, lahko k jedi postrežete tudi kakšen tekoč smetanov preliv, ki se bo k okusu tune odlično prilegel. 

Hranilne in energijske vrednosti

Vrednosti so zgolj informativne. Lahko pa so vam v pomoč pri pripravi uravnoteženih obrokov, pri načrtovanju posebne diete ali hujšanja. Vrednosti so izračunane na 100 gramov jedi:

- Energijska vrednost: 575,01 kJ/ 137,43 kCal
- Beljakovine: 9,91 g
- Ogljikovi hidrati: 6,59 g (od tega sladkorji: 1,54 g)
- Maščobe: 6,83 g (od teh nasičene maščobne kisline: 2,85 g)
- Vlaknine: 0,71 g

Več okusnih idej in receptov najdete na spletni strani Okusno.je!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650