Vizita.si
Zraven vietnamskih spomladanskih zvitkov se prileže čilijeva omaka.

Zdravi z

Vietnamski spomladanski zvitki

okusno.je
10. 05. 2011 15.05
1

Okusni zvitki, ki jih lahko pripravite kot predjed ali prigrizek, bodo pričarali vzdušje daljnega Vietnama v vaši kuhinji. To je hrana, ki je polna svežih okusov, pa še prikupno izgleda.

Zraven vietnamskih spomladanskih zvitkov se prileže čilijeva omaka.
Zraven vietnamskih spomladanskih zvitkov se prileže čilijeva omaka.FOTO: iStockphoto

Sestavine za 8 oseb

- 1 kumara
- 2 korenčka
- 125 g fižolovih kalčkov
- 1 bio limeta
- 1 šopek
- drobnjaka
- 1 šopek bazilike
- 230 g kuhanih repkov kozic
- 24 listov riževega testa

Priprava

1. Kumaro olupimo, z žličko odstranimo semena in narežemo na tanke trakove. Korenček olupimo in narežemo na zelo tanke trakove. Fižolove kalčke operemo in odcedimo. Limeto dobro operemo, nastrgamo lupinico in iztisnemo sok. Drobnjak temeljito operemo in na drobno nasekljamo, baziliko pa operemo in osmukamo lističe.

2. Vso zelenjavo stresemo v večjo skledo, dodamo limetin sok in nastrgano lupinico, zelišča in tabasko. Pustimo stati približno 30 minut, da se okusi lepo pomešajo. Kozice olupimo, operemo in jim odstranimo črne žile. Manjše kozice prerežemo na pol, večje pa narežemo na drobne koščke.

3. V večjo posodo vlijemo malo tople vode in vanjo namočimo riževe liste (za 30 - 40 sekund), da postanejo upogljivi, nato pa jih položimo na čisto leseno podlago. Na spodnjo stran sredine lista v vrsti položimo nekaj kozic, na zgornjo pa zelenjavno mešanico. Pazimo, da ob straneh pustimo približno 1,5 cm praznega roba. Nadev s pritiskom rahlo sploščimo in previdno pričnemo z zvijanjem. Najprej stranske dele zapognemo navznoter, potem pa s spodnjim delom pričnemo s tesnim zvijanjem navzgor.

4. Zvitke položimo na krožnik in jih poškropimo z malo vode ali pokrijemo z vlažno krpo oziroma s polivinilasto folijo. Zvitke prerežemo na pol, razporedimo na pladenj, jih po želji okrasimo in postrežemo gostom.

Dodatni nasveti

1. Poleg ponudite čilijevo pomako, ki jo postrežejo k skoraj vsaki vietnamski jedi.

2. Liste iz riževega testa lahko kupimo v supermarketih na policah z azijsko hrano.

3. Kozice lahko nadomestimo z rdečo papriko, ki jo narežemo na tanke trakove.

4. Če želimo še več azijskega okusa, lahko v zvitke zavijemo koriander, baziliko pa nadomestimo s tajsko baziliko.

5. Za bolj pekoč okus dodamo pol čilija, ki ga narežemo na zelo tanke rezine.

Prednosti

Če riževi listi niso navlaženi, hitro postanejo krhki, zato jih je treba med pripravo pogosto škropiti z vodo. Riževi listi pa tudi ne smejo biti popolnoma mehki, ker so lepljivi in se lahko zlepijo.

Več receptov najdete na spletni strani Okusno.je.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631