Obstajajo različni načini, kako ostati sit dlje časa, kar je super, če čez dan nimate veliko časa za prehranjevanje, ne marate delati na prazen želodec ali ne želite pretiravati prepogosto.
Medtem, ko nekatera živila, denimo beli ogljikovi hidrati, sprožajo še dodatno lahkoto, lahko druga živila, denimo beljakovine, povzročijo sitost za dolgo časa. Vlaknine prav tako pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi in preprečujejo skoke in padce, ki lahko sprožijo lakoto.
Ovseni kosmiči
Ovsena kaša je polnozrnato žito, ki je bogato z vlakninami, še posebej z vrsto topnih vlaknin, imenovanih beta-glukan. Vlaknine lahko upočasnijo prebavo in absorpcijo ogljikovih hidratov, kar lahko ohrani stabilno raven sladkorja v krvi in prepreči skoke in padce, ki lahko sprožijo lakoto.
Ribe
Ribe so pust vir beljakovin, ki vsebujejo tudi omega-3 maščobne kisline, ki so koristne za vaše srce in zdravje možganov. Beljakovine in omega-3 vam lahko pomagajo, da se počutite zadovoljni po jedi.
Oreščki
Če boste oreščke uživali vsak dan, vam bo koristilo dejstvo, da imajo veliko zdravih maščob, beljakovin in vlaknin, ki so nasitna hranila. Oreščki zagotavljajo sitost in energijo ter ponujajo antioksidante in minerale, ki podpirajo naše zdravje.
Fižol
Kar zadeva ohranjanje sitosti, je fižol stročnica, ki vsebuje veliko beljakovin in vlaknin. Prav tako vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, ki jih vaše telo počasi prebavi, zaradi česar ste lahko dlje časa siti.
Lanena semena
Ena žlica lanenih semen vsebuje 2 grama vlaknin in 2 grama 'zdravih' maščob.
Chia semena
Chia semena so tako kot lanena semena dober vir omega-3 maščobnih kislin in vlaknin.
Maline
Če vam je všeč zamisel o pridobivanju vlaknin iz sadja, potem naslednjič, ko boste v trgovini, vzemite maline. Maline so eno izmed sadežev, ki vsebujejo največ vlaknin. Imajo 8 gramov vlaknin na 1 skodelico porcije, v primerjavi s 3 grami vlaknin na 1 skodelico porcije borovnic.
Jabolka
Jabolka, ki so polna vlaknin, so še en sadež, ob katerem se boste počutili prijetno in site.
Leča
Leča, ki jo lahko štejemo za 'super hrano', je vrsta stročnic in je polna vlaknin.
Čičerika
Čičerika je čudovit vir beljakovin, folatov, železa in fosforja ter polinenasičenih in enkrat nenasičenih maščobnih kislin. Podobno kot leča je tudi čičerika polna vlaknin.
Vizita e-novice
Vir: eatthis
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV