Znanstveniki z univerze Zhengzhou na Kitajskem so v svojo študijo vključili skoraj 10 tisoč ljudi. Ugotovili so, da redno uživanje sveže iztisnjenega pomarančnega soka zelo dobrodejno vpliva na kosti. Skrivnost je vitamin C, ki ga vsebujejo pomaranče in ga lahko zaužijemo tudi z drugim sadjem in zelenjavo, denimo s kiviji, paradižnikom, brokolijem.
Tisti ljudje, ki so vsak dan zaužili največ vitamina C, so imeli najmanjše tveganje za zlom. Še posebej pomembno je, da zaužijemo dovolj tega antioksidanta, ko postajamo starejši. Druge študije so namreč pokazale, da se starejši ljudje po stresu, ki jim ga povzroči zlom, naenkrat mnogo hitreje postarajo. Seveda gre za njihov občutek, da so starejši, ne za številko.
Če vsak dan zaužijemo srednje veliko pomarančo ali pa četrtino kozarca sveže iztisnjenega pomarančnega soka, zmanjšamo tveganje za zlom za 5 odstotkov. To pomeni, da lahko en kozarec soka zmanjša tveganje za 20 odstotkov, dva kozarca pa za 40. Zelo pomembno je, da vitamin C uživamo redno, saj ga naše telo ne more skladiščiti.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV