Raziskovalci univerze Penn State University so študijo opravili z 31 prekomerno težkimi ljudmi, ki so bili stari od 30 do 70 let. Najprej so štiri tedne uživali običajno ameriško prehrano. Nato so štiri tedne uživali vsak dan še eno tretjino skodelice mandljev. Naslednje štiri tedne so vsak dan poleg običajne ameriške prehrane uživali eno četrtino skodelice temne čokolade in 2 žlici in pol kakava (zaradi katerega je temna čokolada zdrava). Štiri tedne so na koncu uživali poleg običajne ameriške hrane tako mandlje kot temno čokolado in kakav.
Raziskovalci so ugotovili, da so slab LDL holesterol, ki maši žile in lahko povzroči kap, zmanjšali mandlji, še bolj pa kombinacija mandljev in temne čokolade ter kakava. Samo temna čokolada in kakav po drugi strani nista zmanjšala LDL holesterola, ga pa nista niti povečala.
Že prej so študije pokazale, da mandlji in temna čokolada lahko pomagajo zmanjšati krvni sladkor, krvni tlak, holesterol in občutek lakote. To pa zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.
Ni pa nikoli še študija preverila, kakšen učinek ima uživanje mandljev in temne čokolade (oziroma kakava) skupaj. Kar pa ne pomeni, da bi z uživanjem teh živil morali pretiravati, opozori raziskovalka Penny Kris-Etherton. Še vedno bi jih morali uživati zmerno. Je pa temna čokolada veliko bolj zdrava zamenjava za običajno čokolado ali piškote. Prav tako so mandlji zdrava malica. |
Kris-Etherton še dodaja, da je bila njihova študija majhna, da pa je še en dokaz, da je mandlje in temno čokolado (oziroma kakav) priporočljivo vključiti v zdravo prehrano.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV