Od sladkorja lahko dobesedno postanemo odvisni. Ko jemo veliko sladkega, si želimo še več in več sladkega. Ko skrbimo, da je naš krvni sladkor ves čas na minimumu, tako da se izogibamo sladkarijam, pa se brez težav upremo sladoledu v bližnji slaščičarni, sladici ali čokoladi, ki nam jo ponudi sodelavec. A kaj, če se izogibate sladkorju, pa še vedno hlepite po sladkem. Morda je težava v treh skritih razlogih, ob katerih ponavadi ne pomislimo, da povečujejo željo po sladkem. Tu so tisti najbolj težavni:
1. Spijete preveč kofeina
Tisti dvojni espresso, ki ga spijete vsako jutro, vam ne da le energijo, ampak pripomore tudi k želji po sladkem. Zadnja raziskava, ki je bila objavljena v znanstevni reviji Journal of Food Science, je pokazala, da lahko kofein spremeni naš okus tako, da hrano dojemamo kot manj sladko, kot je v resnici. Ko ne občutimo sladkobe, lahko posegamo po še bolj sladkih živilih, da bi zadovoljili naravno željo po sladkem, so zaključili raziskovalci.
Študija je bila manjša in dodatne raziskave bodo potrebne, da bi potrdili njene rezultate in da bi bolje razumeli, kako natanko kofein vpliva na naš okus. A če sami pri sebi opazite, da vam po kavi prijajo sladke stvari, potem je morda bolje, da posežete po brezkofeinski kavi.
2. Umetna sladila
Ste mislili, da če posežete po nizkokalorični gazirani pijači, ste se rešili problema? Na žalost ne. Umetna sladila so še veliko bolj sladka kot sladkor, zaradi česar naše telo ob rednem uživanju postane neobčutljivo na sladko. Zaradi umetnih sladil se zmanjša občutljivost naših brbončic na sladkor in kar naenkrat nam niti sadje ni več sladko.
V pregledu različnih študij o umetnih sladilih, ki je bil objavljen v žurnalu Neuroscience, so avtorji zapisali, da umetna sladila, predvsem zato, ker so sladka, spodbujajo željo po sladkem in odvisnost od sladkorja.
Tudi nutricisti opažajo ta pojav. Nutricistka Megan Roosevelt iz Los Angelesa je dejala: ''Večkrat so mi stranke že dejale, da so opazile spremembo pri okusu, ko so se znebile umetnih sladil in pričele uživati bolj uravnoteženo prehrano.''
3. Uživate napačne ogljikove hidrate
Glikemični indeks pomeni, kako določena hrana vpliva na naš nivo krvnega sladkorja. Predelana živila, kot so bel kruh, piškoti, rogljički, imajo visok glikemični indeks in nam hitro dvignejo nivo sladkorja v krvi. Temu kmalu sledi velik padec sladkorja v krvi, ko imamo malo energije, zaradi česar znova hlepimo po sladkem.
Morali pa bi uživati hrano z nizkim glikemičnim indeksom, ki nam pomaga ohranjati enakomeren nivo sladkorja v krvi. Namesto praznih ogljikovih hidratov je tako pomembno, da posežemo po ogljikovih hidratih, ki vsebujejo tudi veliko hranil in vlaknin. To so sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice, kot so rjavi riž, polnozrnati kruh, pira, kvinoja. Ta živila nam pomagajo ohranjati enakomerno raven sladkorja, s tem pa zmanjšujejo željo po sladkem. Vsebujejo tudi več vlaknin, ki podaljšujejo občutek sitosti in uravnavajo nivo sladkorja.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV