Vizita.si
Kdaj v svojo prehrano vsekakor vključiti jabolčni kis?

Zdravje

3 težave, pri katerih lahko jabolčni kis naredi čudeže

L. E.
27. 07. 2017 08.04
0

Jabolčni kis že dolgo velja za zdravilnega. Še posebej dobrodejen pa naj bi bil pri težavah s krvnim sladkorjem, črevesjem in preveč kilogrami. To so pokazale tudi študije. A uživati ga je treba zmerno in ga vedno razredčiti.

Kdaj v svojo prehrano vsekakor vključiti jabolčni kis?
Kdaj v svojo prehrano vsekakor vključiti jabolčni kis?FOTO: Thinkstock

1. Težave s krvnim sladkorjem

Študija, v kateri so sodelovali tisti, ki imajo diabetes tipa dva, je pokazala, da so tisti, ki so s prigrizkom popili še dve žlici jabolčnega kisa, potem imeli nižji krvni sladkor.

V drugi študiji so sodelovali tisti, ki so bili povsem zdravi, tisti, ki so bili pred tem, da jim diagnozirajo sladkorno bolezen tipa dva, ter tisti, ki so to že imeli. Krvni sladkor je bil pri vseh boljši, ko so z obrokom, ki je vseboval procesirane ogljikove hidrate, popili 30 ml jabolčnega kisa. 

2. Težave z odvečno maščobo

Jabolčni kis naj bi pomagal tudi pri hujšanju. Ocetna kislina, ki jo vsebuje, naj bi vplivala na encime, ki kurijo odvečno maščobo, in sicer tako, da naj bi njihovo delovanje spodbudila. V študiji so miške jedle mastno hrano, toda tiste, ki so užile tudi jabolčni kis, so imele za 10 odstotkov manj odvečne maščobe.

V drugi študiji pa so ljudi razdelili v tri skupine. 12 tednov je vsak dan ena skupina pila napitek, ki je vseboval tudi 30 ml jabolčnega kisa. Druga skupina je pila napitek, ki je vseboval 10 ml jabolčnega kisa. Tretja skupina jabolčnega kisa ni uživala. Ob koncu študije so imeli tisti, ki so uživali jabolčni kis, v primerjavi s tistimi, ki ga niso, manj maščobe na trebuhu, ožji pas in nižji indeks telesne mase. Zmanjšali so se tudi njihovi trigliceridi v krvi.

3. Težave s črevesjem

Študija je ugotovila, da jabolčni kis pomaga doseči, da je v našem črevesju več dobrih bakterij, kar je dobrodejno za cel prebavni sistem. Težave se namreč pojavijo, kadar začnejo v črevesju prevladovati slabe bakterije. Takrat nas lahko mučijo številne tegobe ali celo bolezni. Jabolčni kis naj bi bilo v slednjem primeru priporočljivo uživati, ker naj bi lahko ublažil simptome.

Vse te študije kažejo, da je jabolčni kis vsekakor zdrav. A da ne bi postal škodljiv, ga je treba uživati razredčenega z vodo. Če tega ne storimo, lahko poškoduje zobno sklenino in požiralnik. Prav tako pretiravanje z jabolčnim kisom zmanjša ravni kalija v telesu.

Jabolčni kis lahko uživate tako, da dve žlički kisa in žličko medu zmešate v kozarcu tople vode in to spijete enkrat na dan. Seveda je zdravo tudi, da z jabolčnim kisom začinite solato.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 596