Fermentirano hrano uvrščamo med funkcionalna živila, torej tista, ki dokazano koristno vplivajo na eno ali več funkcij v telesu, izboljšajo zdravje oziroma zmanjšajo tveganje za pojav bolezni.
Kisle kumarice so odličen dodatek v sendvičih, solatah in omakah, hkrati pa izjemno pozitivno vplivajo tudi na zdravje, saj vsebujejo vitamine A, B6 in B12 ter mnogo mineralov, kot so železo, natrij, kalij in fosfor.
Preberite si le nekaj izmed zrdavilnih učinkovin kislih kumar:
1. So odličen vir antioksidantov
V kislih kumarah se nahajajo naravni antioksidanti, ki jih proces fementacije popolnoma ohrani. Sok, v katerih so shranjene kumare, vsebuje ogromne količine antioksidantov C in E, ki sta odlična v borbi zoper prostih radikalov in izboljšujeta imunsko odpornost.
2. Dobre so za zmanševanje nivoja sladkorja v krvi
Uživanje fermentirane hrane, kot so kisle kumare ob kosilu, lahko pripomore k zmanjšanju nivoja sladkorja v krvi, zahvaljujoč kisu. Posledično je lahko dodajanje kislih in fermentiranih obrokov izjemno koristno za sladkorne bolnike.
3. So odlične za blaženje simptomov rane na želodcu
Rana ali čir na želodcu večinoma nastane zaradi premočne želodčne kisline. S kislimi kumaricami lahko nevtralizirate želodčne sokove, kar pomirja in zdravi želodec. Priporočljivo jih je jesti tudi po tem, ko ste se dan prej pregrešili.
4. Z njimi pomagajte sindromu nemirnih nog
Sok, v katerih se nahajajo kisle kumare, je domače zdravilo, ki lahko pomaga pri sindromu nemirnih nog. Zaradi visoke koncentracije elektrolitov pa ravno tako lahko učinkovito nadomešča športne napitke. Prisotnost vitaminov in antioksidantov pa krepi še imunski sistem ter omili škodo, ki jo v organizmu povzročajo prosti radikali.
5. Blažijo menstraulne krče
Tekočina v katerih so vložene kisle kumarice lahko pomaga tako pri preprečevanju kot pri omilitvi menstrualnih krčev. Če so torej vaše menstruacije običajno zelo močne in povezane z intenzivnimi bolečinami, je priporočljivo, da imate vedno pri roki kozarec vloženih kumaric.
6. Ključnega pomena so probiotiki
Probiotiki so mikroorganizmi, ki so izjemno koristni, saj izboljšujejo kardiovaskularno zdravje. Vložene kisle kumarice uravnavajo prebavo in predvsem pospešujejo nastanek dobrih bakterij v črevesju. Vendar pa kisle kumare, ki so fermentirane v kisu nimajo teh učinkov, probiotike vsebujejo le tiste, fermentirane v razstopini soli in vode.
Ko boste naslednjič odprli hladilnik, se spomnite teh šest zdravih lastnosti kislih kumaric.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV