Mnogi ljudje se pogosto spopadajo z več avtoimunskimi boleznimi naenkrat, saj se bolezen brez spremembe življenjskega sloga le še stopnjuje. Ne glede na to, za katero avtoimunsko obolenje gre, je vzrok zanjo, da telo prične napadati samega sebe. Predstavljajte si, kot da je imunski sistem dobro oborožena dobronamerna vojska, ki želi telo obraniti pred patogeni in vsiljivci. Običajno vojska svojo nalogo opravi odlično, a včasih se zmede in prične napadati svoje lastne celice. Tako se razvije avtoimunska bolezen. Naš imunski sistem napačno misli, da so naši sklepi, možgani ali ščitnica naš sovražnik in ga prične napadati.
Ko imunski sistem prične napadati samega sebe, se pričnejo pojavljati kronična vnetja, kar daje plodna tla za bolečino, otekline in utrujenost. Zdravniki nam trenutno lahko predpišejo določena zdravila, ki pa ne odpravijo vzroka, saj avtoimunskih bolezni še ne znamo zdraviti. Funkcionalna medicina pa skuša razumeti, zakaj telo napade samgea sebe in to odpraviti. Sprašuje se torej, kaj sploh povzroča vnetja? Mnogi sprožilci so pogosto občutljivost na določeno živilo, toksini v okolju, antibiotiki, slaba prehrana, kronično stres, onesnaženost okolja. Če se pojavljajo hude prebavne težave, je pogosto vzrok lahko prepustno črevo, ki je pogosto posledica prikrite glutenske intolerance ali laktozne intolerance. Tu je nekaj strategij, ki lahko ozdravijo črevo in s tem zmanjšajo vnetja v telesu.
1. Uživajte več temne listnate zelenjave
Zelena listnata zelenjava in križnice so bogate z antioksidanti in fitonutriento, ki ščitijo naše celice in DNA. Cvetača in druga zelenjava, ki je bogata s hranili, podpira imunski sistem in zmanjšuje vnetja v telesu. V svoj jedilnik tako dodajte špinačo, cvetačo, brokoli.
2. Izločite živila, ki vam povzročajo preobčutljivost
Za nekaj časa se izognite glutenu, to bo pomagalo pri izgubi odvečne telesne teže in pri zmanjšanju vnetij v telesu. Poleg glutena za nekaj časa s svojega jedilnika izločite tudi druge potencialne sprožilce preobčutljivosti, kot so sladkor in mlečni izdelki. Živila, ki uničujejo vašo prebavo, povečujejo vnetja v telesu in sprožajo imunski odziv. Mlečni izdelki, gluten in sladkor so pogosto eni glavnih krivcev za prebavne težave in za prepustno črevo.
3. Povečajte vnos zdravih maščob
Študije so pokazale, da omega-3 maščobne kisline delujejo protivnetno in lahko pomagajo pri številnih vnetnih boleznih, vključno z avtoimunskimi boleznimi. Divje morske ribe so najboljši vir omega-3 maščobnih kislin, prejmete pa jih tudi z uživanjem lanenih semen, chia semen in oreščkov. Lahko si pomagate tudi s prehranskim dodatkom omega-3 maščobnih kislin.
4. Pijte hranilno bogato juho
Kostna juha postaja vse bolj priljubljena iz številnih razlogov. Vsebuje pomembna hranila, med njimi tudi kolagen - glavno sestavino vezivnega tkiva, protivnetni gelatin, ki prav tako prispeva k zdravljenju črevesja in L-glutamin - aminokislino, ki lahko pomaga ozdraviti črevesno sluznico. Kostna juha za zajtrk in večerjo je primerna za ljudi, ki se spopadajo z avtoimunskimi boleznimi. Pomaga tudi zmanjšati lakoto in ublaži simptome, denimo okorelosti sklepov.
5. Kurkuma
Kurkumin je aktivna sestavina v zdravilni začimbi kurkumi, ki je pogosta del indijske kuhinje. Kurkumin je znan po svojem protivnetnem delovanju in kot močan antioksidant. Študije kažejo, da kurkumin zavira avtoimunske bolezni, tako da uravnava vnetne citokine v imunskem sistemu. Za ljudi z avtoimunskimi boleznimi je najbolje, da jemljejo prehranski dodatek kurkumina.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV