Dosedanje študije so pokazale, da zadostno uživanje kalija kar za 20 odstotkov zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt, piše publikacija Medical News Today. Kalij v telesu sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka, zato je še posebej koristen mineral, če imate težave s previsokim tlakom. Kalij telo potrebuje tudi za pravilno delovanje srca ter za zdrave kosti in mišice. Ščiti pred izgubo mišične mase in mineralne gostote kosti. Preprečuje tudi pojav bolečih ledvičnih kamnov. Tem se res želite izogniti, saj povzročajo hude bolečine, boleče in pogosto odvajanje seča, občutke slabosti in bruhanje. Zato si poglejmo, v kateri hrani najdemo največ kalija.
1. Banana
Lahko jo imate za malico ali jo narežete v jutranje kosmiče. Je odlična sestavina za smoothie. Z banano boste zaužili tudi vitamina C in B6, minerale magnezij, baker in mangan ter vlaknine. Vsebuje pa tudi takšne ogljikove hidrate, da hitro zasiti in po obroku daje večji občutek sitosti.
2. Sladki krompir
Pripravite ga enako kot običajen krompir. Poleg kalija kot banana vsebuje vitamina C in B6, pa karotenoide in vitamin D ter minerala železo in mangan. Spada med redka živila, ki vsebujejo vitamin D. Kadar ni dovolj sonca, je nujno, da ga zaužijemo s hrano.
3. Fižol
Kot vse stročnice, je bogat z beljakovinami in vlakninami. Slednje so nujne za dobro prebavo. Poleg tega pa ravno tako kot kalij uravnavajo krvni tlak, zato je fižol res priporočljiv del prehrane, če imate težave z njim. Fižol vsebuje tudi veliko železa, minerala, ki ga veliko ljudi užije premalo. Vsebuje tudi vitamine B.
4. Jogurt
Najbolj zdravo je izbrati probiotičnega. Z njim zaužijete bakterije, ki so blagodejne za prebavni trakt in predvsem celo črevesje. Če uživamo nezdravo hrano, namreč v črevesju hranimo slabe bakterije, ki nam škodijo. Z zdravo hrano pa hranimo dobre bakterije, ki nam koristijo. S probiotiki dobrim bakterijam dodatno pomagamo, da nadvladajo slabe.
5. Školjke
Poleg tega, da vsebujejo veliko kalija, so školjke še bogate z železom. Tako kot ribe se lahko pohvalijo z omega-3 maščobnimi kislinami, ki jih ni v veliko živilih in nam jih zato pogosto primanjkuje. Zanimivo je tudi, da je meso školjk pusto. Po navadi, ko strokovnjaki za prehrano predlagajo, da uživamo pusto meso, pred očmi zagledamo sliko piščanca ali purana. A od sedaj naprej si lahko predstavljate tudi školjke.
6. Zimske buče
Poleg kalija vsebujejo še mineral magnezij. Lahko pa bi jih poimenovali tudi kot antioksidantne bombe, saj so bogate z dvema izjemnima antioksidantoma - vitaminom C in beta karotenom. To sta dva antioksidanta, pri katerih je vrsta študij dokazala, kako blagodejno delujeta. Zimske buče vsebujejo tudi vlaknine, ki so ključne za dobro prebavo. Pozimi se lahko tako pogrejete z zdravo in odlično bučno juho.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV