1. Varujejo zdravje vaših možganov
Fosfolipidi, ki zagotavljajo normalno komunikacijo možganskih celic, so sestavljeni z holina. Snovi, ki jo vsebujejo jajca. Klinično je dokazano, da je ta vitamin eden najpomembnejših gradnikov za možgane- Če pojeste dve jajci na dan, telo dobi dovolj tega hranila, pomanjkanje holina pa povzroči poslabšanje spomina.
2. Varujejo vaš vid
Nove raziskave so pokazale, da so piščančja jajca bogata z luteinom, snovjo, ki je odgovorna za dober in oster vid. Ko telesu primanjkuje luteina, se pričenjo ustvarjati spremembe očesnega tkiva, zaradi česar se prične vid slabšati.
3. Za zdrave kosti
Vitamin D, ki je v jajcih, pomaga pri absorbciji kalicja v telesu, kar pa je ključnega pomena za zdravje naših kosti in zob.
4. Varuje vašo kožo, lase in jetra
Biotin, vitamin 12 in dobro prebavljive beljakovine v jajcu pomagajo krepiti lase in izboljševati videz kože. Fosfolipidi v kokošjih jajcih pa pomagajo izločati toksine iz jeter.
5. Zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja
Kljub prejšnjim mnjenjem, nove raziskave kažejo, da je holesterol v jajcih uravnotežen s fosfatidi v jajcih, zaradi česar ni škodljiv za naše zdravje. Poleg tega zavira telesno proizvodnjo holesterola. Jajca prav tako vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki znižujejo nivo trigliceridov in s tem zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja.
6. Pričeli boste izgubljati odvečne kilograme
Ameriški znanstveniki so prišli do zaključka, da lahko s prehrano, ki ni bogata s kalorijami in ki jajca za zajtrk, dvakat hitreje izgubite odvečne kilograme. Takšen zajtrk vas namreč nasiti za dolgo časa, zaradi česar se zmanjša količina hrane, ki jo pojeste preko dneva.
7. Zmanjšajo tveganje za razvoj raka
Holin, ki je ključnega pomena za zrave možgane, prav tako pomaga zmanjševati tveganje za raka. Po podatkih zadnje študije so ženske, ki so vsakodnevno uživale jajca, imele za 18 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka dojke.
8. Izboljšujejo plodnost
Vitamin B je ključnega pomena pri proizvodnji spolnih hormonov. Vitamin B9, ki je poznan tudi pod imenom folna kislina, pa pomaga pri proizvodnji tdečih krvničk in pri pravilnem razvoju plodu, zaradi česar se zmanjša tveganje za okvare plodu. Prav zato folno kislino zdravniki priporočajo nosečnicam med nosečnostjo. Jajca pa so bogata s folno kislino.
9. Upočasni se proces staranja
Nizozemska raziksava je pokazala, da lahko redno uživanje jajc pomladi naše telo. V svoji raziskavi so odkrili, da je 87 odstotkov žensk starih od 35 do 40 let, ki so redno uživale jajca, pričelo imeti bolj napeto kožo, zmanjšal se je tudi pojav starostnih peg. Pri moških so se vidno zmanjšale gube okoli oči.
KOMENTARJI (6)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV