Kako se znebiti odvečne maščobe?
AKTIVNO ŽIVLJENJE

Kako se znebiti odvečne maščobe?

Najpomembnejše je razumeti, katere vrste maščob obstajajo in kako nanje vplivati ​​z vadbo, prehrano in preprosto – z zdravo pametjo.

Maščoba
Maščoba/ FOTO: iStock

1. Podkožna maščoba

Nahaja se tik pod kožo, lahko pa jo najdemo na katerem koli delu telesa – zmotno je prepričanje, da jo imamo zgolj na zadnjici in na trebuhu, saj je prisotna celo na naših rokah in na obrazu. Poleg shranjevanja energije ima podkožna maščoba še eno pomembno nalogo – ustvarja hormon adiponektin, ki uravnava proizvodnjo inzulina. Paradoksalno pa je, da bodo debeli ljudje proizvajali manj tega hormona, kar pomeni, da bodo imeli težave z regulacijo inzulina, kar lahko privede do razvoja bolezni srca in diabetesa, pišejo na portalu Ordinacija.hr.

Kako se 'znebiti' odvečne podkožne maščobe? 

Zmanjšanje vnosa kalorij je potrebno, da se znebite odvečnih kilogramov, vendar je enako pomembno tudi gibanje: približno 1,5 odstotka manj maščob nastane pri ljudeh, ki hodijo ali vozijo kolo, v nasprotju s tistimi, ki se v službo odpravijo z javnim prevozom ali avtomobilom. To je dokaz, da zadostuje že blaga aktivnost.

Maščoba
Maščoba/ FOTO: iStock

2. Visceralno maščobno tkivo

Visceralno maščobno tkivo se nahaja pod površino trebuha in obkroža notranje organe. Ta vrsta maščobnega tkiva velja za najnevarnejšo vrsto maščob, saj sprošča vnetne beljakovine, ki vplivajo na proizvodnjo inzulina in povečujejo možnosti za vnetne procese v telesu. Z vsem opisanim se povečuje tveganje za razvoj diabetesa tipa 2 in bolezni srca. 

Kako se 'znebiti' odvečne visceralne maščobe?

Najboljši in najlažji način, da se znebimo te vrste maščobe, je kombinacija pravilne prehrane, ki vključuje dnevno uživanje kakovostnih beljakovin, nadzorovanja vnosa kalorij in aerobne vadbe.  

5 živil, ki lahko pomagajo pri izgubi maščobe okoli trebuha
PREBERI ŠE
5 živil, ki lahko pomagajo pri izgubi maščobe okoli trebuha

3. Rjavo maščobno tkivo

Večinoma se nahaja v predelu vratu, ključnice in prsnega koša. Nekateri znanstveniki verjamejo, da se tovrstno maščobno tkivo pojavlja le pri dojenčkih, ki potrebujejo dodatno energijo, čez čas pa naj bi izginilo. Tovrstno razmišljanje je pred desetimi leti ovrgla študija, ki je pokazala, da rjave maščobne celice najdemo tudi pri odraslih posameznikih. Ta vrsta maščob naj bi se uporabljala za proizvodnjo toplote, zato porabi več kalorij kot druge. 

Kako se 'znebiti' rjavega maščobnega tkiva?

Po eni študiji ljudje, ki preživijo 10–15 minut na zelo hladnem zraku, vplivajo na telo tako, da to proizvaja hormon, ki bi lahko povzročal, da se bele maščobne celice obnašajo kot rjave. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Ordinacija.hr.