Nutricionisti navadno ugotavljajo, da je uravnotežena in raznolika prehrana ključnega pomena za zdravo hujšanje. Vendar se mnogi odločijo za mesno prehrano, ki temelji samo na beljakovinah, ali jedo samo solate in v kratkem pričakujejo vrhunske rezultate. Skoraj vsi smo že ugotovili, da tovrstni načini niso ustrezni.
Po mnenju strokovnjakov bi morala biti vsaka dieta prilagojena posamezniku, in sicer predvsem glede na starost, spol, navade in življenjski slog. Poleg tega je treba vedeti, kaj želi človek z dieto doseči – si želi izoblikovati telo, želi drastično ali pa zgolj malo shujšati, želi v celoti spremeniti svoje navade? Glede na zapisano je pomembno določiti realne cilje – ekstremi namreč vodijo le še k večjim neuspehom. Vse omenjeno je ključ do uspeha in vrhunskih rezultatov, le vedeti moramo, kaj želimo doseči. In to je možno brez veliko težav in odrekanj, če vemo, katera hrana nam ustreza.
Med novoletnimi prazniki zaužijemo prevelike količine hrane in pijače. Po praznikih je zaželeno narediti ‘čiščenje’ telesa s tako imenovano razstrupitvijo. Razstrupljanje je kratkotrajna prehrana s povečanim vnosom tekočin, vitaminov, mineralov in vlaknin. V tem obdobju ne bomo veliko shujšali, lahko pa telo vrnemo v stanje ravnovesja in se kratkoročno počutimo bolje. Toda če pustimo filozofijo in dejstva na strani – kaj je v resnici razlog, da nam ne uspe shujšati?
Ključni so uravnoteženi in raznoliki obroki
Naše telo potrebuje energijo čez cel dan, ta energija pa prihaja iz hrane. Nepravilne ali slabe prehranjevalne navade, kot je prenajedanje ali preskakovanje obrokov, bodo zmedle naše telo in vplivale na proizvodnjo inzulina. To lahko poveča tveganje za debelost zaradi odziva našega telesa in poskusov varčevanja z energijo.
Naše telo čuti pomanjkanje hrane in s tem upočasnjuje naš metabolizem, saj se pripravi na stanje stradanja in sčasoma porabi manj kalorij, kar seveda vodi do znatnega hujšanja. Prekomerna lakota po tem bo še bolj zmedla proizvodnjo inzulina, kar lahko privede do nenormalne ravni sladkorja v krvi in povečanega tveganja za različne bolezni. Posledica tega je, pri nerednih obrokih telo shrani več maščob, dolgi presledki med obroki pa lahko povzročijo hipoglikemijo. Če dalj časa izpuščate obroke in izločite makrohranila (beljakovine, ogljikove hidrate ali maščobe) iz prehrane, pride do pomanjkanja mikrohranil (vitaminov in mineralov).
Kaj je priporočljivo pri hujšanju?
Osnovno priporočilo je, da morajo biti obroki uravnoteženi, raznoliki, bogati z vlakninami in nizkokalorični. Priporočljivo je imeti pet obrokov na dan, od tega tri glavne obroke (zajtrk, kosilo in večerjo) in dva prigrizka. S pravilno razporeditvijo obrokov v intervalih na tri do štiri ure telesa ne bomo pripeljali v stanje lakote, zmerni obroki pa čez dan zagotavljajo zadostno količino energije.
Nasveti za pravilno prehrano
Obroke načrtujte vnaprej. Vzemite si čas za obroke in jih ne izpuščajte. Intervali med obroki naj trajajo od tri do štiri ure. Ljudje se po zaužitju prevelike količine hrane in pijače pogosto obračajo k povečani telesni aktivnosti, kar je lahko napaka, saj prinaša dodatno delo in pritisk za razstrupljanje organov, zlasti jeter. Zato naj bo poleg zmernega pristopa k vadbi glavni poudarek na prehrani. Načrtujte obroke in zavestno izberite, kaj boste jedli ves dan. Ne pretiravajte – niti količinsko niti časovno. Nove navade, predvsem pa nov življenjski slog, zahtevajo svoj čas in svoj trud, nič drugače pa ni s hujšanjem. Ne pravijo brez razloga, da vse, kar je vredno, ne pride zlahka.
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV