Za optimalno zdravje je pomembno uživati hrano, bogato z antioksidanti, sadje pa je eden najboljših virov teh zaščitnih molekul, piše index.hr. Če želite izboljšati vnos antioksidantov v svojo prehrano, obstaja eno sadje, ki izstopa po svojem bogastvu – borovnice.

ZAKAJ SO BOROVNICE NAJBOLJŠI VIR ANTIOKSIDANTOV?
Borovnice so odličen vir antioksidantov, zlasti flavonoidov, ki dajejo modro barvo. Ti antioksidanti zmanjšujejo oksidativni stres v telesu. Uživanje borovnic pomaga pri zmanjševanju vnetij, izboljšanju kognitivnih funkcij in zaščiti celic.

ZDRAVSTVENE KORISTI BOROVNIC
Borovnice imajo poleg antioksidantov tudi druge koristi za zdravje. Izboljšujejo zdravje srca, znižujejo krvni tlak in povečujejo dober holesterol. Vsebujejo tudi vitamin C za močan imunski sistem in zdravo kožo, ter vlaknine za boljšo prebavo.

KAKO VKLJUČITI BOROVNICE V SVOJO PREHRANO?
Enostavno povečajte vnos borovnic z dodajanjem svežih borovnic smutijem, ovsenim kosmičem ali jogurtu. Jejte jih kot prigrizek, v solatah, palačinkah, kolačkih ali tortah. Izven sezone uporabite zamrznjene. Poskusite jih zmiksati v sok ali dodati vodi za okus.

KAKO POGOSTO UŽIVATI BOROVNICE?
Za optimalno zdravje je priporočeno zaužitje borovnic na teden odvisno od več dejavnikov, a na splošno velja, da naj bi pojedli približno 150 do 200 gramov sadja na dan, kar je 'približno ena do 1,5 skodelice svežih borovnic'. Priporočljivo je zaužiti tri do štiri skodelice borovnic na teden, saj imajo veliko antioksidantov, kar izboljšuje zdravje srca, zmanjšuje vnetje in krepi spomin.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV