Baker se dobro absorbira z mešano prehrano, in sicer pride do absorpcije v dvanajstniku in tankem črevesju, medtem ko lahko višek izločimo s pomočjo jeter, od koder se spet izloči glede na potrebe telesa.
Zakaj je baker pomemben za naše zdravje?
Baker je gradnik mnogih telesnih tkiv, našemu telesu pomaga pri nastajanju rdečih in belih krvničk, ohranja zdrave živčne celice in normalno delovanje možganov ter nudi dodatno podporo našemu imunskemu sistemu. Prav tako spodbuja tvorbo kolagena, ki je ključen za kosti in vezivno tkivo, sodeluje pri presnovi železa, prispeva k sproščanju energije pri presnovi ter deluje kot antioksidant, ki ščiti naše celice pred prostimi radikali.
Kakšni so simptomi, če nam bakra primanjkuje?
Do pomanjkanja bakra pride sicer zelo redko, medtem ko se njegovo pomanjkanje lahko kaže v znakih, ki vključujejo utrujenost, pogoste slabosti, anemijo, bledo kožo, izgubljanje kostne mase oziroma krhke kosti, slabši spomin, večjo občutljivost na mraz, bledo kožo, hitrejše sivenje las, slabšanje vida in tako naprej. Potrebe po bakru so običajno večje pri kadilcih, intenzivni vadbi, poškodbah ali okužbah.
In če ga je preveč?
Preseženi odmerki bakra lahko povzročijo slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, drisko in v hujših primerih celo poškodbe jeter, zato ga ne smemo jemati nenadzorovano v obliki raznoraznih dodatkov. Do prevelikega vnosa s prehrano običajno ne pride, saj ga odvajamo z blatom.
Vizita e-novice
V katerih živilih ga lahko najdemo?
Baker torej lahko zaužijemo s prehrano, ki naj bo čim bolj uravnotežena. Največ ga najdemo v naslednjih živilih, kot so oreški, stročnice, semena, školjke, ribe, gobe, meso, suho sadje, krompir, žitni izdelki (od kruha do riža) in celo v čokoladi zaradi kakava. S kombiniranjem različnih živil pa lahko zadostimo običajnim dnevnim potrebam.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV