Vizita.si
Študije so pokazale, da delujejo tako beljakovine iz hrane kot iz proteinskih dodatkov.

Zdravje

Beljakovine! Poglejte, kdaj vam lahko še posebej koristijo

L. E.
27. 07. 2017 08.05
1

Povečano uživanje beljakovin lahko pomaga tistim, ki redno delajo vaje za moč, doseči večje in lepše mišice, pravijo kanadski raziskovalci. Vendar pa jim pretiravanje še vedno lahko škodi. Nad določeno količino beljakovine poleg tega nimajo več učinka.

Več beljakovin vam lahko koristi, če delate vaje za moč več kot dvakrat na teden. A prepričajte se, da ne pretiravate.
Več beljakovin vam lahko koristi, če delate vaje za moč več kot dvakrat na teden. A prepričajte se, da ne pretiravate.FOTO: Thinkstock

Kanadski raziskovalci so preučili 49 do sedaj narejenih študij, ki so se ukvarjale z vplivom beljakovin na mišice. V njih je skupaj sodelovalo 1863 ljudi, ki so vsaj dvakrat na teden delali vaje, ki krepijo mišice, kot je recimo dvigovanje uteži. Polovica jih je uživala normalno prehrano, polovica pa več beljakovin. V študijah so uporabili mleko, jogurt, govedino in proteinske dodatke. Ugotovili so, da so beljakovine iz hrane v primerjavi s slednjimi enako učinkovite. In da so imeli tisti, ki so uživali več katerih koli beljakovin, lepše in večje mišice. 

Študije so pokazale, da delujejo tako beljakovine iz hrane kot iz proteinskih dodatkov.
Študije so pokazale, da delujejo tako beljakovine iz hrane kot iz proteinskih dodatkov. FOTO: iStock

A treba je imeti mero

Nad določeno količino uživanje beljakovin ni več imelo učinka na mišice. In sicer je bilo to pri več kot 1,6 grama zaužitih beljakovin na vsak kilogram telesne mase. Avtor študije Robert Morton z univerze McMaster v Hamiltonu poleg tega pravi, da so imele beljakovine boljši učinek pri mlajših kot pri starejših ter pri tistih, ki so z vajami za moč šele pričenjali, v primerjavi s tistimi, ki so jih izvajali že dlje časa.

Potrebovali bi več študij. Komu še lahko pomagajo dodatne beljakovine?

Mišična masa se z leti zmanjšuje, zato Morton opozarja, da nimamo študij, ki bi preučile, kako bi lahko morda pri tem pomagalo dodatno uživanje beljakovin. In po njegovem mnenju bi morali to preučiti vsaj še pri ljudeh, ki so na dieti.

V študijah so raziskovalci preizkusili beljakovine iz govedine, jogurta in mleka.
V študijah so raziskovalci preizkusili beljakovine iz govedine, jogurta in mleka. FOTO: Thinkstock

Tako pa nimamo dovolj študij, pravi, in ne vemo, komu bi lahko še svetovali več beljakovin ter predvsem v kakšnih količinah glede na to, da jih lahko zaužijemo preveč. Trenutno lahko torej po mnenju Mortona več beljakovin svetujemo le tistim, ki delajo vaje za moč najmanj dvakrat na teden. Pri ostalih pa je bolj zdravo, da se držijo uravnotežene prehrane. Preveč beljakovin ima lahko namreč negativne učinke na prebavo, ledvice, srce in ožilje.

A nikar se zdaj ne prestrašite in začnite morda uživati premalo beljakovin. Te so pomembno hranilo, ki vsekakor mora biti del vaše prehrane, saj ga telo za svoje delovanje nujno potrebuje. Le zapomnite si, da z ničemer ni dobro pretiravati.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662