Na kanadski univerzi Manitoba so raziskovalci preučili 37 do sedaj narejenih študij o umetnih sladilih in prišli do nekaj presenetljivih zaključkov. Umetna sladila bi lahko bila povezana s pridobivanjem kilogramov, višjim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo tipa dva.
"V vseh raziskavah ni bilo konsistentnega dokaza o dolgoročnih prednostih. Bili pa so dokazi o pridobivanju teže in povečanih tveganjih za druge kardiometabolne posledice," pove avtorica študije Megan Azad. |
S tem ko je znanost dokazala, kako škodljiv je sladkor, so umetna sladila pridobila vse večjo priljubljenost. Kemično so drugačna od sladkorja, a aktivirajo iste receptorje na jeziku, zaradi česar začutimo sladek okus.
A dosedanje raziskave kažejo različne posledice uživanja – od pridobivanja teže, pa tudi do izgube teže. Pomemben zaključek kanadske raziskave je bil, da do sedaj umetna sladila enostavno niso bila dovolj dobro raziskana. Posledice, ki se kažejo, so dobre in slabe. Lahko da imajo tudi še kakšne, ki se v študijah niti še niso pokazale. Dokler jih ne bo opravljenih še več, pa raziskovalci menijo, da bi morali biti pri uživanju umetnih sladil previdni.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV