Študijo so izvedli na britanski univerzi East Anglia, in sicer v sodelovanju s strokovnjaki s harvardske šole za javno zdravje T. H. Chan v ZDA ter tremi drugimi univerzami iz Združenega kraljestva, med katerimi je bila tudi univerza Cambridge. Kot zapišejo v izjavi za javnost, je bil njihov zaključek, da uživanje borovnic zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.
V študiji je sodelovalo 138 ljudi, ki so bili stari med 50 in 75, bili so pretežki ali debeli, vsi so imeli metabolni sindrom. Študija je trajala šest mesecev, kar naj bi bila po njihovih besedah najdlje trajajoča študija te vrste.
Pri indeksu telesne mase nad 25 govorimo o zvečani telesni teži, ko indeks preseže 30 pa o debelosti. Glede na odvečno težo in starost so bili vsi udeleženci študije bolj ogroženi za pojav bolezni srca in ožilja. Prav tako so vsi že razvili metabolni sindrom. Gre za kombinacijo vsaj treh naslednjih dejavnikov tveganja: povišan krvni tlak, povišane ravni krvnega sladkorja, preveč maščobe v predelu pasu, prenizke ravni dobrega HDL holesterola in visoke ravni trigliceridov. Metabolni sindrom naj bi imela kar tretjina odraslih na Zahodu, kar je zaskrbljujoče, saj je stanje, ko je povečano tveganje za bolezni srca, kap in sladkorno bolezen. Spodaj si preberite več o tem, kako sladkorna bolezen, če ni zdravljena in uravnana, ogroža zdravje.
Udeženci so bili razdeljeni v tri skupine. Ena skupina je uživala 150 gramov borovnic dnevno, druga 75 gramov, tretja je mislila, da uživa borovnice, a jih niso. Rezultate študije so objavili v ugledni medicinski reviji American Journal of Clinical Nutrition. “150 gramov borovnic dnevno je zmanjšalo tveganje za bolezni srca in ožilja za do 15 odstotkov,” so zapisali. Zanimivo je, da polovica skledice borovnic ni imela tega učinka. Vendar raziskovalci opozarjajo, da je šlo za posameznike, ki so bili pretežki in so imeli metabolni sindrom. Pri njih je bilo po njihovem mnenju potrebno veliko več snovi, ki jih vsebujejo borovnice, da so se pokazali rezultati. Pri tistih, ki imajo normalno težo in so zdravi, menijo, da bi se rezultati pokazali že pri manjši količini borovnic.
Kot še zapišejo v obvestilu za javnost, so namreč dosedanje študije že pokazale, da redno uživanje borovnic pri zdravih ljudeh zmanjšuje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa dva in bolezni srca in ožilja. Strokovnjaki predvidevajo, da so razlog antociani, ki jih vsebujejo borovnice. Ti jim dajejo barvo, so pa tudi antioksidanti, in sicer flavonoidi. Raziskovalci so želeli ugotoviti, ali pomaga njihovo uživanje tudi tistim, ki so mnogo bolj ogroženi za pojav težav s srcem in ožiljem.
Prav tako strokovnjaki poudarjajo, da je že bilo dokazano, da sprememba življenjskega sloga v bolj zdravega izboljšuje stanje metabolnega sindroma, to pa zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter tako usodne dogodke, kot je denimo infarkt. Pomemben del spremembe življenjskega sloga je tudi sprememba prehranskih navad: uživanje več sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic ... Na našem območju se je priporočljivo prehranjevati čim bolj mediteransko, saj je znano, da imajo mediteranski narodi manj bolezni srca in ožilja.
Borovnice so zdravo sadje, zato bi jih morali v svojo prehrano vključiti vsi. Vendar nikoli ni priporočljivo pretiravati z nobenim živilom. Uživajte jih kot del zdrave, uravnotežene prehrane.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV