Eden najboljših virov vitamina C
Vitamin C je močan antioksidant. Naše telo ga potrebuje za dobro delovanje imunskega pa tudi živčnega sistema. Poleg tega sodeluje pri tvorbi kolagena; beljakovine, ki jo najbolj poznamo po tem, da je zaradi nje naša koža napeta. A to beljakovino nujno potrebujejo tudi naše kosti, hrustanec, žile, zobje in dlesni.
Dovolj tega vitamina sicer ni težko zaužiti s hrano, če imate pestre obroke, ki jih sestavljajo različna zdrava živila. In brokoli je res eden najboljših virov. 100 gramov kuhanega brokolija pokrije kar 113 odstotkov naših dnevnih potreb po tem antioksidantu. Več ga najdemo le še v črnem ribezu, rdeči papriki in brstičnem ohrovtu.
Nasvet, kako se prehranjevati pestro
Zakaj se ne bi poskušali prehranjevati po barvah? Vsak dan namenite eni barvi – in sicer strokovnjaki svetujejo, da jih razdelite takole: zelena, rumena in oranžna, modra in vijolična, rdeča, rjava in bela. To ne pomeni, da ta dan ne smete uživati tudi živil, v kateri drugi barvi. A res pazite, da recimo na zelen dan zaužijete vsak nekaj zelenega, torej denimo brokoli. Naslednji dan pa vsaj nekaj rumenega in oranžnega, denimo sladki krompir. Tretji dan nekaj modrega ali vijoličnega – to je lahko rdeče zelje …
Poznate vitamin K?
Malo manj znan vitamin, ki ga naše telo ravno tako potrebuje. Sodeluje namreč pri tvorbi beljakovine, ki je nepogrešljiva za zdrave kosti, pomembna pa je še za pravilno strjevanje krvi. Brokoli je odličen vir tega vitamina.
Zakaj ga morajo uživati nosečnice in otroci, ki rastejo?
Brokoli vsebuje folate. Te pravzaprav potrebujemo vsi, saj sodelujejo v mnogih procesih, ki potekajo v telesu, med drugim pri delitvi celic in nastajanju krvi. Če ga ne zaužijemo dovolj, imamo spet lahko slabo kri.
Zelo pomemben pa je za razvoj ploda, zato ga morajo dovolj uživati nosečnice. In tudi kasneje bi morali starši paziti, da otrokom ponudijo dovolj živil, ki vsebujejo folate, saj jim bodo ti pomagali pri rasti in razvoju.
Na srečo to ravno tako ni vitamin, ki ga ne bi mogli dovolj vnesti z zdravo in pestro hrano. Nahaja se v različni zelenjavi, pomarančah, stročnicah, krompirju, mleku, jajcih … S 100 gramov brokolija pokrijemo okoli 57 odstotkov dnevnih potreb pri povprečnem odraslem. So pa te potrebe v času nosečnosti res večje. Dokazano je bilo, da dodajanje folne kisline (najbolj stabilne oblike folatov) zmanjša tveganje za okvare pri plodu, predvsem pojav napake pri zapiranju živčne cevi.
Folati tudi krepijo imunski sistem. Tako da je brokoli res idealno živilo za ta čas, ko nas ogroža več okužb.
Kako ga pripraviti?
Najbolj zdravo ga je podušiti. Lahko pa ga občasno uživamo tudi surovega. Takrat vsebuje trikrat več sulforafana. To je rastlinska spojina, pri kateri so ugotovili, da pomaga pri preprečevanju raka. Pravzaprav strokovnjaki mislijo, da vsebuje brokoli celo več takšnih snovi, ki lahko tako delujejo. Sulforafan je bil do sedaj le najbolj raziskan.
Antioksidanten obrok
Brokoli je dober vir različnih antioksidantov. To pa so snovi, ki jih moramo redno uživati, saj ščitijo naše celice in tako preprečujejo številne bolezni, med drugim raka pa tudi bolezni srca in ožilja, ki so najpogostejši vzrok za prezgodnjo smrt v razvitem svetu.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV