Ščitnica je majhna žleza v obliki metulja, ki se nahaja v vratu in ima ključno vlogo pri uravnavanju metabolizma in drugih telesnih funkcij. Če ščitnica ne deluje pravilno, lahko povzroči različne simptome in zdravstvene težave.
Ta žleza je odgovorna predvsem za presnovo hormonov in njihovo ravnovesje v našem telesu. Ker vpliva tudi na metabolizem, je pomembno, da bolniki prilagodijo prehrano. Glede na portal health obstajajo določena živila, ki bi se jim bolniki z boleznimi ščitnice morali izogibati.
Gluten
Dietetiki pojasnjujejo, da to pravilo velja predvsem za ljudi s celiakijo ali intoleranco na gluten. Glede na študijo iz leta 2021, objavljeno v reviji Nutrients, gredo celiakija in avtoimunske bolezni ščitnice, kot sta Hashimotov tiroiditis in Gravesova bolezen, pogosto skupaj.
Čeprav ni povsem jasno, ali lahko dieta brez glutena pomaga pri zdravljenju bolezni ščitnice, se morajo ljudje z diagnozo celiakije držati stroge brezglutenske diete, da preprečijo poslabšanje simptomov, tako kot ljudje z boleznijo ščitnice.
Predelana hrana
Čeprav večina ljudi zelo dobro ve, da je jod nujen za pravilno delovanje ščitnice, lahko prekomerno uživanje slane, predelane hrane povzroči, da človek v telo vnese preveč natrija, kar lahko povzroči bolezni srca in visok krvni tlak.
Predelana hrana negativno vpliva na naše zdravje iz več vidikov, toliko bolj pazljivi pa naj bi morali biti bolniki z motnjami ščitnice.
Hitra hrana
Podobno kot pri predelani hrani tudi hitra prehrana vsebuje velike količine soli, ki niso vedno v zdravih mejah.
Vizita e-novice
Vir: index.hr & health
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV