Vizita.si
Holesterol

Zdravje

Če želite zmanjšati tveganje za visok holesterol, ne jejte ene vrste hrane

N.R.A.
19. 04. 2025 03.56
0

Visok holesterol povečuje tveganje za bolezni srca. Nutricionisti priporočajo omejitev predelanega mesa, saj vsebuje veliko nasičenih maščob, ki zvišujejo LDL holesterol. Poleg tega vpliva na črevesni mikrobiom in vsebuje veliko natrija, kar dodatno obremenjuje srce.

Če raven holesterola postane previsoka, se lahko v arterijah naberejo obloge, kar dolgoročno poveča tveganje za bolezni srca, piše index.hr. Več ko se oblog nabira, močneje mora srce delati, da potiska kri po telesu, in tveganje za srčni napad ali možgansko kap postane večje.

Znaki, da morda ne bi smeli jesti jajc
Preberi še
Znaki, da morda ne bi smeli jesti jajc

Na nekatere dejavnike, povezane s povišanim holesterolom, kot sta starost in genetika, ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo na bolj zdravo prehrano in način življenja.

Verjetno ni presenetljivo, da predelano meso, kot so hrenovke, klobase in salame, niso najboljše za zdravje srca. Morda pa niste vedeli, da v to skupino sodijo tudi številne vrste suhomesnatih izdelkov, ki pogosto veljajo za bolj zdrave, kot so puranja šunka, prekajena šunka in podobno. 

Ožilje
OžiljeFOTO: Dreamstime

Vsebuje veliko nasičenih maščob

Ko gre za znižanje ravni holesterola, je ključno omejiti vnos nasičenih maščob, ne nujno holesterola s hrano. Predelano meso je običajno narejeno iz bolj mastnih kosov in vsebuje veliko nasičenih maščob. Znano je, da živila z visoko vsebnostjo nasičenih maščob zvišujejo raven holesterola, zlasti LDL (slabega) holesterola.

Tudi bolj zdrave možnosti predelanega mesa, kot sta puranja salama ali pusta šunka, vsebujejo nasičene maščobe, čeprav v veliko manjših količinah. Še vedno pa prispevajo k skupni dnevni količini nasičenih maščob, ki jih zaužijemo.

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Preberi še
Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol

Negativni vpliv na črevesni mikrobiom

Sestava črevesnega mikrobioma je pomembna v skoraj vseh vidikih zdravja, vključno z uravnavanjem holesterola. Raziskave kažejo, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo mesa, zlasti predelanega mesa, zmanjša raznolikost bakterij v črevesju.

To je zaskrbljujoče, ker raznolik mikrobiom pomaga uravnavati absorpcijo in izločanje holesterola ter zmanjšuje kronično vnetje, enega glavnih dejavnikov tveganja za bolezni srca.

Žile
ŽileFOTO: Shutterstock

Vsebuje veliko natrija

Poleg tega, da vsebujejo nasičene maščobe, imajo predelani mesni izdelki običajno bistveno več natrija kot nepredelano meso. Na primer, 100 gramov pečenih puranjih prsi vsebuje okoli 99 miligramov natrija, enaka količina puranje šunke iz delikatese pa kar 810 mg natrija, če ne štejemo kruha, omak in drugih sestavin za sendviče.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Preberi še
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?

Za podaljšanje roka uporabnosti predelanega mesa so dodane velike količine natrija. Čeprav je bilo to nekoč nujno, ko ljudje še niso imeli hladilnikov in zamrzovalnikov, danes ni več potrebno, potencialna škoda pa bi lahko odtehtala koristi.

Čeprav visok vnos natrija ne zvišuje holesterola. Vsaj ne neposredno. Prehrana z visoko vsebnostjo natrija lahko poveča tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka, kar dodatno obremenjuje srce in škoduje zdravju obtočil.

Vir: index.hr

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859