Vsak njen del je zdravilen, še posebej korenina

ZDRAVJE

Vsak njen del je zdravilen, še posebej korenina

S.B.
28.01.2024, 4:43
1

Cikorija ali navadni potrošnik je okusna rastlina, ki so jo že naši predniki uporabljali kot kavni nadomestek. Po okusu je precej podobna kavi, vendar ne vsebuje kofeina, ki pa je, kot vemo zdravju škodljiv. Gre za izjemno zdravo rastlino, ki je bila nekaj časa pozabljena, sedaj pa znova pridobiva na prepoznavnosti.

Cvetovi cikorije imajo v večini primerov cvetne liste modre barve, manj pogosto so pobarvani v beli ali rožnati barvi. Glavna zdravilna surovina je koren cikorije. Uporabljajo ga tudi za pripravo kavnega napitka. Tovrsten napitek pa ima odličen pozitiven vpliv na našo črevesno floro.

Cikorija je ravno tako dober vir vitaminov A, B in C, kalcija, fosforja, cinka in magnezija. Pomirja razdražen želodec in zgago, čisti in krepi telo, poživlja jetra in ledvice, pomaga proti revmatičnih težavah in artritisu, preprečuje žolčne kamne ter krepi kosti. Ljudska medicina jo šteje za univerzalno zdravilo.

Cikorija pomirja razdražen želodec in zgago, čisti in krepi telo, poživlja jetra in ledvice.
Cikorija pomirja razdražen želodec in zgago, čisti in krepi telo, poživlja jetra in ledvice. / FOTO: Dreamstime

Bogata je z inulinom, vlaknino, ki blagodjeno vpliva na črevesno floro in pomaga razgraditi maščobe ter spodbuja redno odvajanje blata. Ravno tako lahko inulin pomaga uravnavati krvni sladkor. Hrana se zaradi cikorije boljše absorbira v telo, posledično je manj želodčnih težav, oksidacije in drugih nelagodij. Deluje protivnetno, pomaga pa tudi pri odpravi bolečin v mišicah in sklepih. Poleg inulina pa korenina cikorije vsebuje tudi oligofruktozo, ki spodbuja ravnovesje mikroorganizmov v črevesju.

Prav tako je odličen stimulans, ki povečuje fizično energijo, izboljšuje razpoloženje, pospešuje metabolizem ter krepi celo telo. Priporočljivo pa je spiti največ dve skodelici pripravka na dan.

Več o 'zdravilnih' rastlinah si lahko preberete na DOMINVRT.SI

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke