Cvetovi cikorije imajo v večini primerov cvetne liste modre barve, manj pogosto so pobarvani v beli ali rožnati barvi. Glavna zdravilna surovina je koren cikorije. Uporabljajo ga tudi za pripravo kavnega napitka. Tovrsten napitek pa ima odličen pozitiven vpliv na našo črevesno floro.
Cikorija je ravno tako dober vir vitaminov A, B in C, kalcija, fosforja, cinka in magnezija. Pomirja razdražen želodec in zgago, čisti in krepi telo, poživlja jetra in ledvice, pomaga proti revmatičnih težavah in artritisu, preprečuje žolčne kamne ter krepi kosti. Ljudska medicina jo šteje za univerzalno zdravilo.
Bogata je z inulinom, vlaknino, ki blagodjeno vpliva na črevesno floro in pomaga razgraditi maščobe ter spodbuja redno odvajanje blata. Ravno tako lahko inulin pomaga uravnavati krvni sladkor. Hrana se zaradi cikorije boljše absorbira v telo, posledično je manj želodčnih težav, oksidacije in drugih nelagodij. Deluje protivnetno, pomaga pa tudi pri odpravi bolečin v mišicah in sklepih. Poleg inulina pa korenina cikorije vsebuje tudi oligofruktozo, ki spodbuja ravnovesje mikroorganizmov v črevesju.
Prav tako je odličen stimulans, ki povečuje fizično energijo, izboljšuje razpoloženje, pospešuje metabolizem ter krepi celo telo. Priporočljivo pa je spiti največ dve skodelici pripravka na dan.
Več o 'zdravilnih' rastlinah si lahko preberete na DOMINVRT.SI.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV