Zmerno uživanje čokolade naj bi za kar 13 odstotkov zmanjšalo tveganje za odpoved srca. Čokolada naj bi pri tem pomagala, ker kakav vsebuje flavonoide. To so močni antioksidanti, ki delujejo protivnetno, s tem pa ščitijo srce in ožilje.
Seveda to pomeni, da bo čokolada bolj pomagala, če bo imela več kakava in manj sestavin, ki so škodljive – to so slabe maščobe in sladkor.
Posežete lahko tudi po drugih živilih, ki vsebujejo flavonoide. Kar nekaj jih je: jabolka, banane, paradižnik, mandlji, čebula, kvinoja, sladki krompir, limone, borovnice …
Težave v ožilju so velikokrat posledica oksidativnega stresa in vnetnih procesov, zato antioksidanti lahko pomagajo. Flavonoidi naj bi še posebej dobro vplivali na ožilje; sicer pa je seveda zdravo, da uživamo vsak dan raznoliko hrano, ki vsebuje najrazličnejše antioksidante. Flavonoidi namreč niso edini, a so zadnje čase bolj raziskani, zato poznamo več njihovih učinkov. Med drugim je nekaj študij pokazalo, da so lahko v pomoč, če imate povišane ravni holesterola.
Ko začutite, da bi se radi posladkali, si torej občasno le privoščite tudi malo čokolade. Sicer pa obstajajo še drugi zdravi načini, kako lahko zadostite želji po sladkem – posežete lahko po datljih, pripravite si lahko proso z medom in nastrganimi jabolki …
Kaj pa, če s čokolado pretiravate?
Zaradi slabih maščob in sladkorja ima po drugi strani čokolada povsem nasproten učinek, če jo uživamo prepogosto, na primer vsak dan. V tem primeru je tveganje za odpoved srca zraslo, in sicer za 17 odstotkov.
Študija, ki so jo opravili na medicinski fakulteti Icahn v New Yorku, je sicer analizirala rezultate pet do sedaj narejenih študij. V njih je skupaj sodelovalo 575 tisoč oseb. V prihodnosti bi radi naredili še študijo, v kateri bi primerjali skupino, ki bi uživala temno čokolado, in skupino, ki bi uživala mlečno. Ker so flavonoidi v kakavu, namreč predvidevajo, da bodo pri prvi videli mnogo boljše rezultate.
Poleg tega se bodo blagodejni učinki pokazali le, če bo čokolada del zdrave, uravnotežene, raznolike, sezonske prehrane. Če se boste prehranjevali nezdravo, pa se bodo bolj pokazali njeni negativni učinki, saj se bodo spojili s tistimi, ki jih bodo imela druga nezdrava živila v prehrani.
Na spodnji povezavi preverite, kaj o sladkorju v prehrani meni prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Med drugim je povedala, da nekaj nezdrave hrane lahko pojemo vsak dan. A seveda, če je preostala hrana zdrava. "Splošna priporočila so, da približno 10 do 20 odstotkov dnevnega vnosa lahko predstavlja nezdrava hrana," nam je razložila.
Vprašali smo jo še, ali je res, da je bolje sladico pojesti v dopoldanskem času. Njen odgovor je bil, da je bolje tako, če hujšamo. Sicer pa je najbolje nekaj sladkega pojesti pred ali po športni aktivnosti. Pred telovadbo nam bo sladkor dal energijo, po telovadbi pa bo nadomestil izpraznjene glikogenske zaloge v telesu, kar pomeni, da se ne bo spremenil v odvečno maščobo. Nekaj sladkorja (še posebej ob pravem času) je torej mogoče pojesti, nikakor pa ni z njegovim vnosom dobro pretiravati.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV