Vizita.si
Air fryer

Zdravje

Dejstva, ki jih morate poznati o cvrtniku

N.R.A.
22. 07. 2024 04.15
0

Cvrtniki so v zadnjem času izjemno priljubljeni. Številni viri trdijo, da so zdrava alternativa za pripravo ocvrte hrane, saj porabijo manj olja. Pa so res?

Priljubljenost cvrtnikov je v zadnjem času močno narasla zaradi vse večjega zavedanja o zdravju in škodljivosti cvrte hrane. Proizvajalci cvrtnikov to napravo oglašujejo kot pot do priprave in uživanja ocvrte hrane brez škodljivih učinkov hrane, ocvrte v olju, na zdravje. Na zraku ocvrta živila imajo nižjo vsebnost maščob kot globoko ocvrta živila, kar pomeni, da so lahko bolj zdrava.

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane
Preberi še
To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane

Vendar pa so nekateri ljudje zaskrbljeni zaradi možnih zdravstvenih tveganj uporabe te nove oblike kuhanja, predvsem zaradi strahu pred toksičnostjo in rakom. Poglejmo si zdravstvene koristi in tveganja uporabe cvrtnikov.

9 nasvetov, kako prenehati uživati nezdravo hrano
Preberi še
9 nasvetov, kako prenehati uživati nezdravo hrano

Cvrtniki v primerjavi z drugimi metodami kuhanja in pečenja

Proizvajalci so oblikovali cvrtnike, da bi ustvarili bolj zdrav način kuhanja globoko ocvrte hrane, ne da bi nadomestili tradicionalne, zdrave metode priprave hrane, kot sta praženje in žar. Globoko ocvrta hrana običajno vsebuje veliko več maščob kot hrana, kuhana na druge načine.

Cvrtnik na vroči zrak
Cvrtnik na vroči zrakFOTO: Adobe Stock

Ker cvrtniki potrebujejo le delček olja, lahko ljudje zaužijejo bolj zdrav obrok s podobnimi okusi in teksturo. To je zaželeno, saj je lahko zmanjšanje vnosa olja zelo koristno za človekovo zdravje. Znanstveniki so vnos maščob iz rastlinskega olja povezali z različnimi zdravstvenimi stanji, med drugim tudi s povečanim tveganjem za bolezni srca in višjo stopnjo vnetij.

Ves teden je jedla pico. Zgodilo se je to
Preberi še
Ves teden je jedla pico. Zgodilo se je to

Uporaba manj olja je koristna, če želite zmanjšati vnos kalorij

Vendar je potrebnih več študij o kuhanju in pečenju z oljem. Vrsta olja je pomembna, kot tudi količina večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-6 v primerjavi z omega-3, znanstveniki pa še vedno ne razumejo popolnoma, kakšne učinke imajo omega-6 na telo.

Sta svinjska mast in špeh zdravi živili?
Preberi še
Sta svinjska mast in špeh zdravi živili?

Nič od tega ne zagotavlja, da je na zraku ocvrt piščanec bolj zdrav kot pečen na žaru, počasi kuhan ali v ponvi pečen piščanec. Obstaja veliko drugih naprav, ki lahko zagotovijo zdravo in okusno hrano. Samo ne povzročijo ocvrte, hrustljave teksture, ki jo zagotavljajo cvrtniki.

Cvrtnik na vroči zrak
Cvrtnik na vroči zrakFOTO: Adobe Stock

Kako delujejo cvrtniki?

Cvrtniki delujejo tako, da vroč zrak kroži okoli živila, da ustvari enako hrustljavost kot pri tradicionalni ocvrti hrani. Cvrtniki to dosežejo tako, da iz postopka kuhanja odstranijo olja z visoko vsebnostjo maščob in kalorij.

Z uporabo samo 1 žlice jedilnega olja namesto več skodelic lahko oseba doseže podobne rezultate, kot bi jih s cvrtnikom z delčkom maščobe in kalorij.

Raziskovalci navajajo, da cvrtniki uporabljajo segret zrak, ki vsebuje drobne oljne kapljice, za odvajanje vlage iz živil. Rezultat je izdelek, ki ima podobne lastnosti kot ocvrta hrana, vendar z bistveno nižjo vsebnostjo maščob. Tako kot mnogi drugi načini kuhanja tudi cvrtje na zraku sproži kemično reakcijo, ki izboljša barvo in okus na zraku ocvrte hrane.

Kaj pa vi menite, so cvrtniki res bolj zdrava alternativa priprave jedi? 

Vir: medicalnewstoday

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650