Priljubljenost cvrtnikov je v zadnjem času močno narasla zaradi vse večjega zavedanja o zdravju in škodljivosti cvrte hrane. Proizvajalci cvrtnikov to napravo oglašujejo kot pot do priprave in uživanja ocvrte hrane brez škodljivih učinkov hrane, ocvrte v olju, na zdravje. Na zraku ocvrta živila imajo nižjo vsebnost maščob kot globoko ocvrta živila, kar pomeni, da so lahko bolj zdrava.
Vendar pa so nekateri ljudje zaskrbljeni zaradi možnih zdravstvenih tveganj uporabe te nove oblike kuhanja, predvsem zaradi strahu pred toksičnostjo in rakom. Poglejmo si zdravstvene koristi in tveganja uporabe cvrtnikov.
Cvrtniki v primerjavi z drugimi metodami kuhanja in pečenja
Proizvajalci so oblikovali cvrtnike, da bi ustvarili bolj zdrav način kuhanja globoko ocvrte hrane, ne da bi nadomestili tradicionalne, zdrave metode priprave hrane, kot sta praženje in žar. Globoko ocvrta hrana običajno vsebuje veliko več maščob kot hrana, kuhana na druge načine.
Ker cvrtniki potrebujejo le delček olja, lahko ljudje zaužijejo bolj zdrav obrok s podobnimi okusi in teksturo. To je zaželeno, saj je lahko zmanjšanje vnosa olja zelo koristno za človekovo zdravje. Znanstveniki so vnos maščob iz rastlinskega olja povezali z različnimi zdravstvenimi stanji, med drugim tudi s povečanim tveganjem za bolezni srca in višjo stopnjo vnetij.
Uporaba manj olja je koristna, če želite zmanjšati vnos kalorij
Vendar je potrebnih več študij o kuhanju in pečenju z oljem. Vrsta olja je pomembna, kot tudi količina večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-6 v primerjavi z omega-3, znanstveniki pa še vedno ne razumejo popolnoma, kakšne učinke imajo omega-6 na telo.
Nič od tega ne zagotavlja, da je na zraku ocvrt piščanec bolj zdrav kot pečen na žaru, počasi kuhan ali v ponvi pečen piščanec. Obstaja veliko drugih naprav, ki lahko zagotovijo zdravo in okusno hrano. Samo ne povzročijo ocvrte, hrustljave teksture, ki jo zagotavljajo cvrtniki.
Kako delujejo cvrtniki?
Cvrtniki delujejo tako, da vroč zrak kroži okoli živila, da ustvari enako hrustljavost kot pri tradicionalni ocvrti hrani. Cvrtniki to dosežejo tako, da iz postopka kuhanja odstranijo olja z visoko vsebnostjo maščob in kalorij.
Z uporabo samo 1 žlice jedilnega olja namesto več skodelic lahko oseba doseže podobne rezultate, kot bi jih s cvrtnikom z delčkom maščobe in kalorij.
Raziskovalci navajajo, da cvrtniki uporabljajo segret zrak, ki vsebuje drobne oljne kapljice, za odvajanje vlage iz živil. Rezultat je izdelek, ki ima podobne lastnosti kot ocvrta hrana, vendar z bistveno nižjo vsebnostjo maščob. Tako kot mnogi drugi načini kuhanja tudi cvrtje na zraku sproži kemično reakcijo, ki izboljša barvo in okus na zraku ocvrte hrane.
Kaj pa vi menite, so cvrtniki res bolj zdrava alternativa priprave jedi?
Vizita e-novice
Vir: medicalnewstoday
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV