"Med prebivalci kroži mit, da deciliter rdečega vina na dan koristi zdravju. Mit je povezan s posameznimi spojinami rdečega vina, predvsem antioksidanta resveratrola, ki so ga raziskovali zaradi potencialnih ugodnih vplivov na zdravje. Večinoma je šlo za študije na celičnih modelih ali živalih, katerih rezultati pa niso bili potrjeni s kontroliranimi raziskavami na ljudeh," povedo na Inštitutu za nutricionistiko.
Povedo, da vsebnost koristnih snovi v rdečem vinu ni niti približno tolikšna, da bi lahko zaradi njih pričakovali kakršnekoli ugodne vplive na zdravje. "Treba je poudariti, da morebitnih ugodnih vplivov posameznih snovi v rdečem vinu ni mogoče obravnavati posebej, saj vino vsebuje tudi alkohol, za katerega je po eni stani z najmočnejšimi dokazi ugotovljen škodljiv vpliv na zdravje, po drugi strani pa je tudi 'energijska bomba'."
Resveratrol je polifenolni antioksidant, ki se naravno nahaja v nekaterih pijačah in živilih – med drugim v arašidih, soji, rdečem grozdju – posledično pa tudi v rdečem vinu, so zapisali na Inštitutu za nutricionistiko.
V preteklosti so resveratrol povezovali s 'francoskim paradoksom', ko so med prebivalci Francije kljub visokim prehranskim vnosom maščob opazili nepričakovano nizko pojavnost srčno-žilnih bolezni. "Čeprav je to mogoče razlagati tudi z drugimi prehranskimi dejavniki, na primer večjimi količinami zaužite zelenjave in prehranskih vlaknin, in rednim uživanjem oljčnega olja, se je začelo raziskovati tudi mogoče ugodne vplive resveratrola. Ob tem so se raziskovalci usmerili ne le na mogoče kardiovaskularne koristi, temveč tudi na vpliv resveratrola na presnovo maščob in sladkorjev, kar je pomembno pri obvladovanju telesne mase in sladkorne bolezni."
Prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko pravi naslednje: "Doslej poročani mogoči ugodni vplivi resveratrola na zdravje izvirajo predvsem iz predkliničnih raziskav, pri čemer tam uporabljenih visokih odmerkov resveratrola ni mogoče zaužiti z običajno hrano ali pijačo. Ključen izziv raziskav resveratrola je tudi, da rezultatov raziskav ni mogoče preprosto presesti na ljudi. V prihodnosti bo morebitne ugodne vplive resveratrola treba preveriti z dobro načrtovanimi kliničnimi preizkušanji, ki pa, upoštevajoč izkušnje študij na živalih, verjetno ne bodo pokazale večjih učinkov. Trenutno je prav zaradi odsotnosti verodostojnih znanstvenih dokazov na vseh pijačah in živilih prepovedno navajati trditve, ki bi namigovale na ugodne vplive resveratrola na zdravje."
Vpliv pitja alkoholnih pijač na zdravje
Novejše in ustreznejše raziskave naj bi kazale, da so bili morebitni zaščitni učinki alkoholnih pijač na populacijski ravni v preteklosti precenjeni. "Danes vemo, da je skupen učinek alkoholnih pijač na globalno breme srčno-žilnih bolezni negativen. Alkohol kvari srčno mišico, vpliva na srčni ritem (aritmije), zvišuje krvni tlak in maščobe v krvi, povečuje telesno maso ter poveča tveganje za možgansko kap zaradi krvavitve. O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, saj ne glede na zaužito količino alkohol po pitju vstopi v krvni obtok, ki ga prenese po telesu in vpliva na delovanje vseh organov, zlasti osrednjega živčevja."
Alkohol v telesu moti komunikacijske poti v možganih in moti njihovo delovanje. Spremeni se lahko posameznikovo čustvovanje, mišljenje in vedenje, upočasnijo telesne reakcije ter zmanjša sposobnost jasnega razmišljanja, usklajenega gibanja in spominjanja. Dolgotrajno pitje alkohola neugodno vpliva na delovanje vseh sistemov človeškega telesa. Res pa velja, da se z večjo količino alkohola povečujejo tudi tveganja – ne le za posameznika, temveč tudi za njegovo družino in širšo družbo. Na Inštitutu za nutricionistiko še opozarjajo, da pitje alkohola prinaša različna tveganja, ki jih mnogi niti ne poznajo.
Vizita e-novice
VIR: Prehrana.si, Inštitut za nutricionistiko
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV