Borba z odvečnimi kilogrami – kako začeti?
DIETA

Borba z odvečnimi kilogrami – kako začeti?

Težo odvečnih kilogramov čutimo še toliko bolj v toplejših mesecih, ko je naše telo na ogled v kopalkah, zato je zdaj idealni čas, da se odločimo za spremembo oziroma več njih, zaradi katerih bomo končno lažji in osvobojeni vseh neprijetnih kompleksov, ki nam grenijo vsakdan.

Prvi korak smo že naredili, saj smo začeli iskati informacije, kaj moramo narediti, da bi se bolje počutili v svojem telesu in zdaj že vemo, da moramo najprej korenito spremeniti svoj življenjski slog, če se želimo posloviti od diagnoze debelost. 

Kako lahko začnemo? 

Zelo pogosto samo veliko govorimo o svojih popolnih načrtih, a minevajo dnevi, tedni in meseci, ko smo še vedno na začetku. In začeti je pravzaprav najtežje, zato je najbolje, da ne oklevamo več, ampak gremo takoj v akcijo. 

Svoj cilj povežimo s pozitivnimi občutki 

Da bi bila naša motivacija večja, je dobro, da svoj cilj povežemo s pozitivnimi občutki, na primer kako se bomo počutili, ko ga bomo dosegli, koliko nam to pomeni ... In si vedno znova v spomin prikličemo te občutke, še posebej v trenutkih, ko nam bo mogoče težko in bomo želeli odnehati. Hočemo ali nočemo, potrebovali bomo veliko motivacije, truda in vztrajnost, če želimo resnično zmagati v boju z nezaželenimi kilogrami. 

Hujšanje
Hujšanje / FOTO: Adobe Stock

Posvetujmo se s svojim zdravnikom in trenerjem 

Včasih imamo lahko resnično dobre namene, ampak si z zaletavostjo in nepravilno izvedbo na koncu naredimo samo še več škode. Vsi poznamo učinek jojo, poleg njega pa je izjemno pomembno tudi naše zdravstveno stanje, pa najsi bodo to problemi z visokim pritiskom, alergijami, inzulinom, srčnimi boleznimi ali čim drugim. Vsak od nas je individualno bitje, ki ima svoje prednosti, slabosti in tudi posebnosti, zato je najbolje, da svoj plan hujšanja čim bolj prilagodimo – sebi. Pri tem so nam lahko v pomoč tudi izbrani strokovnjaki, ki nam bodo znali svetovati, kaj nam koristi, na kaj moramo paziti in čemu se moramo izogibati. 

Opravimo čim bolj natančno analizo svojega stanja 

V praksi stopnjo debelosti ugotavljamo glede na preprosto formulo, po kateri lahko izračunamo indeks svoje telesne mase (ITM), in sicer telesno težo v kilogramih delimo s kvadratom telesne višine. Če je rezultat med 25 in 30, govorimo o povečani teži, medtem ko se po 30 začne debelost po različnih stopnjah, od blage (30 - 35), zmerne (35 - 40) do hude (nad 40). 

Hujšanje
Hujšanje / FOTO: Adobe Stock

Smiselno je, da preverimo tudi telesno sestavo svojega telesa, od maščobe, vode, gostote kosti do mišične mase. Bolj natančno kot bomo opredelili svoje realno stanje, lažje se bomo sistematsko lotili svojih odvečnih kilogramov. 

Pomembno je, da nismo prestrogi do sebe 

V silni želji, da bi uresničili čisto vse, kar smo si zadali, lahko pretiravamo in si postavimo previsoke oziroma nemogoče cilje, zahteve, urnike in jedilnike. Ni nam treba. Dovolj je, da poiščemo samo pravo ravnovesje med tem, kaj in koliko pojemo ter kako bomo to pokurili. Sprememba življenjskega sloga na bolje je zagotovo ena od boljših odločitev, ki jo lahko sprejmemo, a naj bo še vedno v skladu z nami.  Torej imejmo v mislih, da se bomo novih pravil, ki si jih bomo postavili, morali tudi držati – na dolgi rok.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke