Detoks dieta za ženske
DIETA

Detoks dieta za ženske

16.01.2020, 8:30
1

Cilj razstrupljanja ali detoksifikacije telesa je odstraniti nakopičene škodljive snovi, tj. strupe iz telesa. S tem procesom krepimo telo, pomagamo pri preprečitvi bolezni in hitrejšem okrevanju. Ravno tako se znebimo napihnjenosti in motenj prebavnega sistema.

Proces razstrupljanja ni namenjen izgubi odvečne teže, vendar je ta ena izmed njegovih posledic. Z razstrupljanjem torej lahko izgubite prekomerno težo. Če torej povprečna poraba energijske vrednosti pri ženskah znaša 2200 kalorij, lahko v roku enega tedna z vnosom 1600 kalorij v telo izgubite kar 0,6 kg. Da bi bilo razstrupljanje učinkovito, se je dobro izogibati uživanju kofeina, mleka in mlečnih proizvodov, sladkorja, sokov z dodanimi sladkorji ter alkoholnim pijačam.

Kako očistiti in razstrupiti telo preko stopal?
PREBERI ŠE
Kako očistiti in razstrupiti telo preko stopal?

Razstrupljanje že stoletja uporabljajo v različnih kulturah po svetu. Poleg občutka napihnjenosti in težav s prebavo pa ga priporočajo za številne druge simptome, kot so utrujenost, razdražena koža in alergije, pms, depresija, težave s hormonskim neravnovesjem.

Utrujenost je eden od pokazateljev, da je čas za detoks.
Utrujenost je eden od pokazateljev, da je čas za detoks./ FOTO: Shutterstock

V svojo vsakdanjo prehrano vključite več sadja in zelenjave z dodatki semen, oreščkov in obilico vode. Med živili, ki bodo na vašem jedilniku, naj bodo tudi hren, navadna leča in lan. Ravno tako so priporočljivi navadna zelena, redkev ter rdeča pesa. Ta vrsta zelenjave namreč spodbuja proces naravne detoksifikacije telesa. Hkrati pa pripomore k obnavljanju organizma, saj prečiščuje kri in je dobra za naše ledvice in jetra. Če si želite k delovanju spodbuditi tudi prebavni sistem, v prehrano vključite tudi suhe fige, slive in zadostno pitje vode, to je od 1,5 do 2 l vode na dan. Tudi brokoli, brstični ohrovt, blitva, špinača, por in drugo zelenje ter tudi vsa druga zelenjava so odlična izbira za razstrupljanje telesa, ker so polni vlaknin, hkrati pa bodo v telo dovedli vodo, vitamine, minerale in klorofil.

Stročnice so izjemno pomemben del prehrane pri detoksu.
Stročnice so izjemno pomemben del prehrane pri detoksu./ FOTO: Dreamstime

Če ne pijete dovolj vode, tudi zdrava prehrana ne bo mogla primerno poskrbeti za učinkovito razstrupljanje. Voda je nujno potrebna za vse naše življenjske funkcije. Če boste dehidrirani, vaša limfa, glavna čistilka toksinov v vašem telesu, ne bo primerno in učinkovito delovala, ledvice ne bodo uspešno filtrirale toksinov in tudi črevesje ne bo uspelo izvajati razstrupljanja, nastanejo pa lahko tudi težave z želodcem. Zato se čez dan spomnite popiti dovolj vode, ki pa naj bo vedno topla (vanjo lahko stisnete nekaj kapljic limone ali limete). Jutro začnite z 2–3 dcl tople vode, da nadoknadite vodo, ki jo je telo ponoči porabilo za razstrupljanje.

Svoj dan začnite s kozarcem tople vode.
Svoj dan začnite s kozarcem tople vode./ FOTO: iStock

Ženske bi morale v svoj proces razstrupljanja vključiti tudi uživanje graha, soje in stročnic, saj te vsebujejo fitokemikalije – kemijske spojine, ki še posebej učinkovito delujejo na žensko telo. Če se le da, se izogibajte uživanju industrijsko predelane hrane, v svoj prehranski načrt pa vključite čim več svežega sadja in zelenjave ter uživajte veliko zelenjavnih juh in enolončnic, obrokov pripravljenih na sopari ali na pire način.

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni
PREBERI ŠE
Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni

 

 

NOVICE
Kaj imajo skupnega parni stroj, penicilin, ...
ŠPORT
Dončić v prvi peterki na tekmi vseh zvezd lige NBA
POP IN
Legendarna skupina Queen upodobljena na ...
TV ODDAJE
V šovu Zvezde plešejo bosta plesala tudi Denis ...
VIZITA.SI
Recepti za razstrupljanje telesa, ki vas bodo ...
OKUSNO.JE
Odlična zimska priloga
ZADOVOLJNA.SI
Victoria Beckham presenetila z novo frizuro
MOSKISVET.COM
Mijo Matić: 'Pri ženskah me plašijo visoka ...
BIBALEZE.SI
Vsako leto si izbere drugega očeta
CEKIN.SI
'Ste edina mamica, ki jo imajo. V službi pa ste ...
DOMINVRT.SI
Grozljivo: kitajski zabaviščni park prisilil ...
VIZITA.SI
Kako pri angini ublažiti razbolelo grlo na ...