Vizita.si
Fleksitarijanstvo

Dieta

Katere so prednosti fleksitarijanstva?

N.R.A.
02. 02. 2021 06.00
0

Fleksitarijanstvo ali 'prilagodljivo vegetarijanstvo', kot mu radi rečemo, je še en prehrambeni trend, ki vključuje občasno uživanje mesa, vendar ne katerega koli.

Po decembru in obilici praznične hrane naše telo kliče po spremembah. Sledijo novoletne obljube, ki kmalu padejo v vodo, in redukcijska dieta s kratkoročnim učinkom. Ali želite trajno spremeniti slabe prehranjevalne navade, ki so vas pripeljale do debelosti, visokega krvnega tlaka ter visoke ravni holesterola, sladkorja in maščob v krvi? Rešitev ni v modnih dietah, temveč v soočanju s težavami in vsakodnevnem preudarnem boju z njimi.

Zmanjšajte vnos mesa.
Zmanjšajte vnos mesa. FOTO: Shutterstock

Pogosta vzroka za debelost in njene posledice sta odvisnost od predelane hrane in nezadostna zastopanost zelenjave, sadja in nepredelanih žit v prehrani. Zato ni slabo, če sprejmemo dobre smernice fleksitarijanstva.

Kaj je 'prilagodljivo' vegetarijanstvo?

Fleksitarijanstvo je 'fleksibilno vegetarijanstvo', torej gre za prehrano, katere osnova je vegetarijanstvo. Njeni zagovorniki menijo, da je meso vir kakovostnih beljakovin, vendar ga ne jedo vsak dan. Posebej se izogibajo mesnim izdelkom, kar je pozitivno glede na dejstvo, da so številni suhomesnati in predelani izdelki, kot so hrenovke, polni maščob, narejeni iz manj kakovostnih surovin in z dodatki aditivov, katerih pogost vnos lahko negativno vpliva na zdravje ljudi.

Na kaj morajo biti pozorni vegetarijanci in vegani?
Preberi še
Na kaj morajo biti pozorni vegetarijanci in vegani?

V nasprotju s tem je fleksitarijanstvo naklonjeno nepredelani, torej minimalno predelani hrani rastlinskega izvora, pri čemer imajo pomembno mesto danes po krivici zanemarjene stročnice: soja, leča, čičerika in fižol. Njihova prisotnost v prehrani sodobnega človeka je zelo upravičena. Po eni strani so bogate z mikrohranili, beljakovinami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati, po drugi strani pa vsebujejo malo maščob. Zaradi tega so idealna živila v boju proti debelosti.

Izdelki iz stročnic, kot so humus, tofu in tempeh, obogatijo našo prehrano in jo naredijo raznoliko.

Humus
HumusFOTO: iStock

Tempeh in humus

Tempeh je sojin produkt hidroliziranih beljakovin. Ker so beljakovine že razgrajene, je uporaba njihovih aminokislin boljša. Prav tako se med fermentacijo soje in proizvodnjo tempeha razgradi fitinska kislina, ki – figurativno rečeno – ujame minerale in zmanjša njihovo uporabnost in koristi za ljudi. Poleg tega zdravilne učinkovine tempeha kažejo na antibakterijsko delovanje, zato se uporablja pri zdravljenju driske in drugih prebavnih težav. Te koristne snovi s toplotno obdelavo ne izgubijo učinkovitosti. Poleg tega je ta sojin izdelek vir prehranskih vlaknin in tako prispeva k delovanju črevesja in odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa.

Humus je namaz iz stročnic (običajno čičerike) in sezama, olivnega olja, limoninega soka in še česa. Izvira z Bližnjega vzhoda. Je vir ogljikovih hidratov, beljakovin, železa, magnezija, kalcija in vitaminov, kot so folati, B1, B2 in B6. Zaradi specifičnega okusa je odličen namaz za kruh, krekerje in tortilje.

Res znate nadomestiti meso?
Preberi še
Res znate nadomestiti meso?

Raznolikost zelenjave in sadja

Vegetarijanstvo in fleksitarijanstvo implicirata odprtost za uživanje različnih vrst zelenjave in sadja. To je še posebej pomembno pozimi, ko je izbira svežega sadja manjša. Vsekakor je zaželeno in nujno, da v svojo prehrano vključite tudi živila, ki niso značilna za določeno podnebje. 

Prednosti živil rastlinskega izvora

Na splošno obstaja veliko dokazanih koristi prehrane, bogate z rastlinsko hrano:

– vlaknasta hrana prispeva k občutku sitosti in k izgubi teže ter zmanjšuje delež maščobnega tkiva v telesu;

Pečena zelenjava s humusom
Pečena zelenjava s humusomFOTO: Dreamstime

– obilje prehranskih vlaknin in antioksidantov zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka (vključno z rakom dojke in debelega črevesa);

– prehranske vlaknine upočasnijo prebavo zaužite hrane in tako preprečijo nenaden skok ravni glukoze v krvi;

– obilje vlaknin in protivnetno delovanje zelenjave in sadja sta koristna za ljudi, ki trpijo za Crohnovo boleznijo;

– zmanjšan vnos živil živalskega izvora prispeva k normalizaciji ravni holesterola v krvi.

Če imate težave z debelostjo, zvišanim krvnim tlakom, povišano ravnijo holesterola, sladkorja in maščob v krvi, bo zagotovo koristno zmanjšati vnos suhomesnatih izdelkov, sadje, polnozrnata žita in zelenjavo pa zaužiti večkrat na dan – ne pozabite pa tudi na stročnice.

Povzeto po Adiva.hr.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650