V videu si lahko ogledate, kako je potekala Gašperjeva prva operacija decembra lani.
Za marsikoga se že izguba 'pičlih' desetih kilogramov zdi misija nemogoče, kaj pomeni izgubiti sto kilogramov telesne teže, pa si večina izmed nas niti ne more predstavljati. A vse se da, če se hoče, je med drugim dokazal Gašper Kramar, ki smo ga spoznali v 4. sezoni šova MasterChef. V letu in pol mu je namreč z jekleno voljo in trdim delom uspelo prepoloviti težo, njegova neverjetna preobrazba pa je osupnila celotno Slovenijo. Pred nekaj meseci je tako za naš portal iskreno spregovoril, kako je pravzaprav prišlo do tega, da je njegova tehtnica pokazala skoraj 200 kilogramov, kako se je takrat v svoji koži počutil, kdaj in zakaj se je odločil za korenito spremembo in kakšni so njegovi načrti ter cilji za naprej. Ni šlo namreč zgolj za hujšanje; ampak za celostno preobrazbo, ki jo je sam poimenoval kar 'PROJEKT SIXPACK'.
Zadal si je namreč cilj, da bo enkrat v življenju imel izklesan trebuh. Po drastični izgubi teže je bil šele na polovici poti, saj je hujšanje na njegovem telesu pustilo posledice, ki pa jih je mogoče odpraviti zgolj kirurško. Tako je decembra lani prestal operacijo odvečne kože cirkularno okoli trebuha pri Miranu Križančiču, dr. med., specialistu plastične, rekonstruktivne in estetske medicine, ki jo je posnela tudi naša kamera. A to je le prvi od serije posegov; čaka ga namreč še odstranitev kože na nadlahteh, stegnih ter korekcija prsi. Naslednja operacija je bila planirana letos spomladi, a so jo zaradi situacie z virusom prestavili na september. Čeprav si je izjemno želel, da bi že letos poleti na plaži ponosno razkazoval svoj 'sixpack', pa se je hočeš nočeš moral sprijazniti, da bo na to treba še malce počakati. Z dr. Križančičem sta se tako dogovorila, da izgubi še nekaj kilogramov in izboljša kondicijo, da bo naslednja operacija lažja in okrevanje krajše. Tako je zadnje mesece spet zelo aktiven – vmes je moral zaradi okrevanja po prvi operaciji počivati in kot prizna, se je tudi pri prehrani večkrat pregrešil. Dodatno motivacijo mu vliva tudi nova ljubezen, punca Neža, s katero sta, kot pravi, odštekan par in uživata tako ob dobri hrani kot v skupnih (športnih) aktivnostih.
Gašper Grom: »Telo je treba naučiti porabljati maščobe«
Je pa komaj čakal, da se lahko ponovno odprejo vadbeni centri, saj je močno pogrešal treninge pri Gašperju Gromu, ki je kot rečeno v veliki meri zaslužen za njegovo preobrazbo. Priznan dipl. dietetik, svetovalec za prehrano LCHF in fitnes strokovnjak mu je namreč po tem, ko se je na začetku preobrazbe obrnil nanj, predpisal prilagojen program vadbe in prehrane, ki je (bil) več kot očitno uspešen. Za kakšen 'čudežen' recept pravzaprav gre in zakaj je le-ta pri ljudeh s tako prekomerno težo najbolj učinkovit, je pojasnil tudi za naš portal.
»Sam veliko delam z ljudmi, ki so prekomerno težki in izkušnje so pokazale, da je najbolje, da jih naučimo porabljati maščobe, da torej telo samo porablja maščobe. To funkcijo je človek v sodobnem svetu izgubil, ker ves čas uživamo ogljikove hidrate in s tem izgubljamo funkcijo porabljanja mačob. Skratka, ni logično, če smo po nekaj ur brez hrane lačni, medtem ko imamo na sebi 100 ali več kilogramov preveč. Telo je torej treba spet naučiti porabljati maščobe, kar pa naredimo tako, da iz prehrane izločimo OH oziroma jemo le zelenjavo, ki je vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ostalo pa naj predstavljajo beljakovine in maščobe, seveda zdravi viri maščob.« Gre torej za prehranjevanje po načelih LCHF, ki je v zadnjih letih tudi pri nas postalo nadvse priljubljeno. Zmotno je prepričanje, da gre zgolj še za eno od shujševalnih modnih muh. Znanstvena skupnost ta način prehrane in ugodne učinke, ki jih ima na zdravje, jemlje zelo resno. Tovrstna prehrana ima namreč dolg seznam pozitivnih učinkov na telo; med drugim pomaga pri nadzoru telesne teže, ima številne preventivne lastnosti in je primerna tudi za zdrave ljudi, hkrati pa so njeni učinki tudi terapevstki – izboljšuje stanja pri epilepsiji, sladkorni bolezni, srčno-žilnih obolenjih, nevroloških boleznih in še dolgi vrsti drugih tegob, kar med drugim dokazujejo tudi klinične študije.
Res pa je, da se je tovrstnega načina prehranjevanja treba lotiti 'z glavo', dodobra preučiti, kaj LCHF pravzaprav zajema, predvsem pa se je priporočljivo o raznih dilemah in pravilnem pristopu posvetovati s strokovnjakom in ne nasedati mitom, ki krožijo po spletu. Ni namreč vsak način prehranjevanja za vsakogar. Eno od najpogostejših vprašanj, ki se porajajo pri posameznikih, je, kako je mogoče, da smo siti, če pa ne uživamo OH oziroma jih zaužijemo zelo malo. »Kot rečeno po tem, ko iz prehrane izločimo OH, telo naučimo uporabljati maščobe za energijo,« nam pojasni strokovnjak. »Telo torej zazna, da ima na sebi veliko zaloge in se tega želi znebiti, hkrati pa ima tudi več energije za trening in ostale aktivnosti. Pri osebah kot je Gašper, je najbolje začeti s stogo LCHF oziroma ketonsko dieto, potem pa sčasooma, ko oseba nima več želje po drugih živilih, lahko na svoj jedilnik doda še kakšna druga živila. Na začetku naj torej večji del vnosa energije predstavljajo zdrave maščobe, potem beljakovine in kakšna zelenjava. Seveda, da ne bo pomote, tu ne gre za tako imenovano nažiranje z maščobami. Telo ima maščobe na sebi in zato jih moramo zaužiti ravno prav, da imamo dovolj energije in se dobro počutimo. Najboljši vir maščob so omega-9, kot je na primer olivno olje, pa avokado, lešniki, makadamija, kokosova maščoba pa tudi živalske maščobe, kot so na primer jajca.«
Kot še doda, pri svojih praksi opaža številne napake posameznikov, ki zavirajo napredek. Če povzamemo na kratko, gre predvsem za previsok vnos beljakovin, prenizek vnos maščob in soli, uživanje mlečnih izdelkov in drugih živil, ki vplivajo na hormon inzulin, uživanje maščob z visoko vsebnostjo maščobnih kislin omega-6 ter uživanje nadomestil ogljikohidratnih živil in slaščic.
Kot strokovnjak za LCHF še doda, mnogo ljudi takšnega načina prehranjevanja ne potrebuje. »Tudi sam sem med njimi, a se kljub temu že 20 let tako prehranjujem, saj se bolje počutim in imam bistveno več energije. Naj pa poudarim, da bi prehod na LCHF prehrano odsvetoval osebam, ki so oslabljene, nosečnicam ter doječim materam. Če bi se te osebe že prej tako prehranjevale, ne bi bilo nič narobe, a ker je sprememba prehrane že sama po sebi nekakšen šok za telo, je bolje biti previden. Ravno tako otroci v odobju rasti take prehrane ne potrebujejo, razen v primeru določenih obolenj, pa še to zgolj pod strokovnim nadzorom.«
'Najpomembnejša je prehrana'
In ko smo že pri strokovnem nadzoru, naj še enkrat poudarimo, da je za vsakogar, ki bi se rad lotil tovrstnega načina prehranjevanja, priporočljiv vsaj posvet s strokovnjakom, sploh v primeru drastično povečane teže in določenih zdravstvenih težav.
Brez usmeritev in nadzora dietetika in fitnes strokovnjaka bi tudi Gašper Kramar veliko težje prišel do zastavljenega cilja, predvsem pa bi zaradi napačnega pristopa dolgoročno svojemu telesu naredil več škode kot koristi, tako da je svojemu soimenjaku iskreno hvaležen: »Mislim, da je Gašper človek, ki res iskreno rad pomaga takim, kot sem jaz, torej ekstremno težkim ljudem. Kot vedno poudarja – najpomembnejša je prehrana. Sam je specialist na tem področju in mi je predpisal dieto, ki sem se je držal ves čas. Ravno tako je zame sestavil prilagojen program treningov. Seveda sva začela zelo počasi, saj pri takšni teži ne moreš trenirati intenzivno in dvigovati pretežke uteži. So se pa rezultati poznali že zelo kmalu in mi dali še dodatno motivacijo.«
Poudari, da mu LCHF način prehranjevanja resnično zelo ustreza. »Obožujem meso, jajca in zelenjavo. Nikoli si nisem predstavljal, da si lahko z določeno vrsto hrane zadovoljen, ješ veliko, nisi nič lačen in hkrati hujšaš. To mi je zelo pomagalo. Seveda takšen način ni za vsakogar, nekdo namreč lahko ne je mesa in si zato težje sestavi jedilnik, ampak meni osebno je t. i ketonska dieta pisana na kožo. Ena pozitivnih stvari pri ketonski dieti je tudi, da si lahko obroke za ves dan pripravim vnaprej, in to v samo dvajsetih minutah. Res pa je, da smo prej veliko z družbo hodili po restavracijah, in priznam, da še vedno uživam v tem, da se nekam useden in nekdo kuha zame. Tako sicer večinoma kuham sam, še vedno pa občasno jem v restavracijah. Na srečo so šli trendi v to smer, da tudi gostinci ponudbo prilagajajo drugim načinom prehranjevanja, tako da vedno najdem kaj zase.«
Čeprav se je v času, ko smo zaradi koronavirusa bili prisiljeni večino časa preživeti za štirimi stenami svojega doma, večkrat pregrešil s kakšno pico, špageti ali rižoto, saj s punco oba neizmerno rada kuhata in uživata v dobri hrani, pa se je vendarle trudil, da se kilogrami ne bi vrnili. V tednih pred nasednjo operacijo pa bo vendarje ponovno nekoliko bolj strog pri prehrani, poleg tega bo kolikor je mogoče aktivno preživljal svoj prosti čas, da bo kot rečeno na operacijo maksimalno dobro pripravljen. Seveda pa bomo njegovo preobrazbo vse do zadanega cilja 'sixpack' spremljali tudi mi in vam na koncu tudi pokazali rezultat njegovega trdega dela in operacije.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV