Dobra jutranja rutina lahko pospeši vaš metabolizem in raven energije, vendar imajo lahko nekatere navade nasproten učinek, piše index.hr. Od preskakovanja zajtrka do pogostega uživanja preveč sladkih jutranjih pijač ali prepogostega dremeža alarmov – odločitve, ki jih sprejmemo zjutraj, lahko povzročijo, da se nam nabira maščoba okoli pasu. Spodaj izpostavljamo, čemu se po prebujanju priporoča izogibanje.

Preveč sladkorja za zajtrk
Prekomeren vnos sladkorja za zajtrk ima lahko škodljive učinke na zdravje prebave in cilje glede uravnavanja telesne teže. Ko začnemo dan s hrano z visoko vsebnostjo sladkorja, kot so peciva, sladkani kosmiči ali aromatizirani jogurti, povzročimo nenaden skok krvnega sladkorja, ki mu sledi nenaden padec.

Sedeča jutranja rutina
Redna telesna aktivnost je pomembna za ohranjanje zdravega življenjskega sloga, zelo koristno pa je, če smo že zjutraj aktivni. To ne pomeni, da morate izvajati intenzivno enourno vadbo, vendar lahko že kratek sprehod, raztezanje ali kratka vadba naredi razliko. Pomanjkanje gibanja po prebujanju lahko negativno vpliva na zdravje.

Preskakovanje beljakovin
Beljakovine so zelo pomembne za ohranjanje občutka sitosti. Če jih ne vključimo v zajtrk, obstaja večja verjetnost, da bomo čez dan občutili veliko lakoto in se prenajedli, kar lahko povzroči napihnjenost in nelagodje. Zato je priporočljivo zaužiti kakovosten vir beljakovin že ob zajtrku. Kot take so strokovnjaki pri SheFinds izpostavili prehranske izdelke, kot so grški jogurt, smutiji z beljakovinami v prahu ali jajca, ki so eden najboljših naravnih virov beljakovin.

Prehitro uživanje zajtrka
Mnogi ljudje nevede zaužijejo hrano prehitro, ne da bi jo temeljito prežvečili. Prehitro prehranjevanje lahko privede do požiranja zraka, kar povzroči napihnjenost. Poleg tega oteži razgradnjo hrane in zmanjša absorpcijo hranil.

Zaužijete preveč vlaknin naenkrat
Vlaknine so pomembne za zdravje prebave in lahko pomagajo pri uravnavanju telesne teže, saj zagotavljajo občutek sitosti. Če pa jih pojemo preveč naenkrat in nismo vajeni hrane z veliko vlakninami, lahko pride do prebavnih motenj. Priporoča se postopno povečevanje vnosa vlaknin in njihova enakomerna porazdelitev čez dan. Izbirajte naravne vire vlaknin – zelenjavo, sadje, polnozrnate žitarice in stročnice.

Dodajanje smetane in sladila v kavo
Kava ima lahko veliko koristi za zdravje. Črna kava velja za eno najboljših možnosti, saj vsebuje koristne antioksidante in kofein, ki lahko povečata raven energije. Dodajanje mleka ali smetane za mnoge ljudi izboljša okus kave, vendar doda tudi dodatne kalorije, sladkor in maščobo, ki se hitro naberejo. To seveda ne pomeni, da bi morali vsi začeti piti izključno črno kavo. Koristno pa je razmisliti o zamenjavi nekaterih vrst sladil in krem za bolj zdrave alternative.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV