Preskakujete obroke zaradi hujšanja? Po branju tega ne boste več delali
DIETA

Preskakujete obroke zaradi hujšanja? Po branju tega ne boste več delali

Želite na hitro shujšati in zaradi tega v veri, da delate dobro, preskakujete obroke? Premislite še enkrat. Svojemu telesu s tem delate več škode kot koristi.

Vsi vemo, da so povečini, če imamo majhne ali velike otroke in četudi jih nimamo, jutra lahko in navadno tudi so, kaotična. Morda opravljate zahtevno delo, med katerim preprosto ne najdete časa, da normalno obedujete, dodatno pa, ko pridete domov, ne najdete časa za kuhanje. Nasprotno ste morda na dieti, ker so se kilogrami nabirali dolgo časa, a želite rezultate z danes na jutri. 

Ne eno ne drugo ravnanje, ni zdravo! Naše telo si zapomni najmanjše malenkosti in najmanjše rane, ki mu jih zadamo. K tem 'ranam' spada tudi preskakovanje obrokov. Več si lahko preberete spodaj:

Nasveti osebne trenerke: Zakaj izgubimo motivacijo in kako jo dobiti nazaj?
PREBERI ŠE
Nasveti osebne trenerke: Zakaj izgubimo motivacijo in kako jo dobiti nazaj?

Ko se tako lotevamo hujšanja ali pa zgolj urejanja naše prehrane, je pomembno, da se zavedamo, da določenih 'vzorcev' ni mogoče prekiniti čez noč. Če smo dobesedni - v primeru, da ste se dvajset, celo trideset let ali več prehranjevali na določen način in z njim ter s splošnim nezdravim življenjskim slogom pridobili dodatne kilograme, le-teh in novega življenjskega sloga ne boste morali spremeniti čez noč. 

Preskakovanje obrokov ni smiselno, niti zdravo.
Preskakovanje obrokov ni smiselno, niti zdravo./ FOTO: Dreamstime

Zato mišljenje 'zdaj in takoj' ni škodljivo le s telesnega vidika, temveč tudi psihičnega - več napora kot zahtevamo od sebe, bolj smo razočarani, ko vidimo, da je praksa nekaj drugega kot teorija. Nemogoče je zahtevati od sebe izgubo denimo desetih kilogramov v enem tednu, saj kaj takšnega v prvi vrsti ni mogoče, dodatno pa je to dejanje škodljivo in se nam slej ko prej vrne - in to ne zgolj v obliki dodatnih kilogramov! Kaj točno se dogaja z našim telesom, ko mu ne zagotavljamo zadostne količine hrane, hranil in vseh potrebnih snovi, ki jih potrebuje za normalno funkcioniranje? 

Živila, zaradi katerih smo le še bolj lačni
PREBERI ŠE
Živila, zaradi katerih smo le še bolj lačni

Poveča se raven krvnega sladkorja

Če izpustite samo en obrok, ki ga je bilo telo še do nedavnega navajeno, se znatno poviša raven krvnega sladkorja. Telo seveda potrebuje glukozo, ker le to porablja kot gorivo. Znatno zmanjšanje glukoze v krvi pa povzroči utrujenost, krepko pa vpliva tudi na našo psiho. Preskakovanje obrokov tako povzroči, da morda ne pojemo dodatnih kalorij, ki bi jih sicer, a ob naslednjem obroku smo tako sestradani, da bomo pojedli morda ne zgolj dvojno, temveč celo trojno porcijo. Posledica je seveda napihnjenost in kopičenje še dodatnih kilogramov. 

Dieta
Dieta/ FOTO: Dreamstime

Upočasni se metabolizem

Če telesu ne zagotovite dovolj hranil in kalorij za pravilno delovanje, bo to zagotovo vplivalo na metabolizem - če telo prejme premalo kalorij na dan, da bi normalno funkcioniralo, se metabolizem upočasni in to navsezadnje vpliva tudi na sposobnost porabe kalorij.  Zato še enkrat - noben uspeh se ne zgodi z danes na jutri.

Dodatno se sprošča hormon, ki povzroča stres

Prestavljajte si svojo telo kot napravo, ki za delovanje potrebuje optimalno delovanje svojih programov. Ti programi so pri ljudeh denimo - pravilna, zadostna, predvsem pa zdrava prehrana, redno gibanje, zadostna količina tekočine in reden spanec. Pri spuščanju obrokov v veri, da bomo hitreje shujšali, se ne upočasni le metabolizem, ki vpliva na celotno psihofizično počutje, temveč se sprošča tudi dodatna količina hormona, ki povzroča stres. Rezultat je seveda pogosto in dodatno nepotrebno prenajedanje.

Glavne prednosti in slabosti ketonske diete
PREBERI ŠE
Glavne prednosti in slabosti ketonske diete

Neprijeten zadah

Če zaužijemo premalo hrane in z njo potrebnih kalorij, se v ustih namnožijo bakterije, posledica pa je silno neprijeten zadah. Slednji ni mogoč, če v telo vnašamo zadostno količino hrane, hranil in vseh potrebnih snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa. 

Trpijo tudi koža in lasje 

Hrana, ki jo uživamo oz. je ne uživamo, vpliva tudi in predvsem na našo kožo in lase. Rezultat pomanjkanja hranil so tako tudi suha koža in suhi lasje. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Ordinacija.hr

NOVICE
Kako je koronačas vplival na vse druge bolnike in ...
ŠPORT
Neverjeten preobrat: Pogačar z noro vožnjo na ...
POP IN
Aaron Carter obljubil videoposnetek, na katerem ...
TV ODDAJE
V boj za srce Janeza Rebernika tudi 'gajstna' ...
VIZITA.SI
Te skrbi velikost penisa?
OKUSNO.JE
Najboljši rogljički po receptu naše bralke
ZADOVOLJNA.SI
Kako najbolje izkoristiti turistični bon?
MOSKISVET.COM
7 nasvetov, kako skrbeti za uro
BIBALEZE.SI
Mamica treh razkrila bridkost odvisnosti od drog
CEKIN.SI
Bogati ga bodo imeli, revni ne?
DOMINVRT.SI
Še je rešitev za paradižnik
CEKIN.SI
Navdušili so Slovenijo, zdaj pa se vračajo!