Vizita.si
Turška kava

Zdravje

Dodajanje zgolj ene stvari vaši kavi lahko izboljša 'razpoloženje in mentalno jasnost'

N.R.A.
22. 05. 2025 03.03
0

Povečajte učinke jutranje kave z dodatkom kakava! Raziskave kažejo, da kombinacija kofeina in teobromina izboljšuje razpoloženje, budnost in mentalno jasnost. Surovi kakav velja za superživilo, bogato z antioksidanti, ki podpira zdravje možganov, zmanjšuje vnetja in izboljšuje krvni tlak. Uživajte v tej zdravi poslastici in poskrbite za svoje dobro počutje že od jutra.

Za mnoge ljudi jutro ni popolno brez skodelice kave, piše express. Pa ste vedeli, da popestritev kave z določenimi dodatki ni le poslastica za brbončice - lahko je odlična tudi za vaše dobro počutje? 

V nedavnem videoposnetku na TikToku sta zdravstveni strokovnjak dr. Karan Rajan in nutricionist Corey Rodriguez pohvalila prednosti 'sinergije hrane' - kombiniranja določenih živil za povečanje njihovih zdravstvenih koristi. Ko torej pripravljate svojo jutranjo kavo, razmislite o tem, da bi vanjo vmešali najljubšo sestavino vaše družine - kakav.

Zakaj je črna kava najboljša izbira za vaše zdravje?
Preberi še
Zakaj je črna kava najboljša izbira za vaše zdravje?

Corey je pojasnil: "Če v kavo vmešate kakav, kofein v kavi in teobromin v kakavu skupaj izboljšata razpoloženje, budnost in mentalno jasnost."

Naj uporabim kakav ali kakav?

Pomembno je poznati razliko med kakavom v prahu in kakavom. Surov kakav, ki je na voljo na Amazonu, je manj predelan kot kakav v prahu in ohrani več hranilnih vrednosti, saj ponuja bogatejši in izrazitejši okus.

Kava
KavaFOTO: Shutterstock

Nasprotno pa kakav v prahu, ki ga pogosto najdemo v lokalnih supermarketih, zahteva več toplotne obdelave kot kakav in ima pogosto dodane umetne arome ali sladila. Kakav se zaradi manj predelane narave pogosto dojema kot bolj zdrava izbira, vendar tako kakav kot kakav ponujata koristi, če ju uživamo zmerno.

Zdravstvene koristi kakava v kavi

Kot je poudaril Corey, ima lahko vključitev kakava v jutranjo kavo znatne koristi. Številne študije so odkrile, da lahko polifenoli, kot so tisti v kakavu, zmanjšajo tveganje za nevrodegenerativne bolezni z izboljšanjem delovanja možganov in krvnega obtoka.

Kaj se zgodi, če pijete preveč kave?
Preberi še
Kaj se zgodi, če pijete preveč kave?

Te vitalne spojine so povezane tudi z izboljšano ravnjo sladkorja v krvi. Vendar je treba omeniti, da lahko predelava in segrevanje kakava povzročita izgubo teh koristnih lastnosti. Surov kakav pa bi lahko bil še bolj zdrava možnost. Strokovnjaki Healthline menijo, da je surov kakav superživilo, ki se ponaša z nekaterimi najmočnejšimi antioksidativnimi lastnostmi.

Protivnetni kakav ne le znižuje krvni tlak, zvišuje dober holesterol in zmanjšuje slab holesterol, temveč ponuja tudi kognitivne koristi. Z lastnostmi, ki izboljšujejo razpoloženje in delujejo antidepresivno, je kakav odličen tudi za spodbujanje zdravja možganov.

Vir: express

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 944