Eden najboljših virov vitamina C
Eterična olja delujejo tudi antioksidantno; peteršilj pa lahko pravzaprav označimo za še posebej antioksidantno živilo, ker vsebuje še zelo močne antioksidante flavonoide, poleg tega imata takšno delovanje v telesu še njegova vitamina A in C. Peteršilj pravzaprav spada med najboljše vire vitamina C.
Vitamin C ni le antioksidant, deluje protivnetno in krepi imunski sistem. Preprečuje prehlade in dokazano pomaga recimo pri kroničnem vnetju ušes. Poleg tega uživanje peteršilja ščiti še pred naslednjimi nadlogami: ateroskleroza, sladkorna bolezen, astma, osteroartristis in revmatoidni artritis. Pomaga tudi, če se s temi tegobami že spopadate.
Zakaj zelo učinkovito ščiti pred kapjo?
Peteršilj je zelo blagodejen, ker je odličen vir folne kisline, to je eden izmed vitaminov B. Zadostno uživanje folne kisline je ključno, ampak res ključno, za zdravo srce in ožilje, zaradi česar tudi ščiti pred kapjo. V krvi zmanjšuje količino molekule homocistein. To je molekula, ki v prevelikih količinah poškoduje ožilje. Ščiti pa folna kislina za povrh še pred rakom, saj jo celice potrebujejo za pravilno delitev. Rakave tvorbe se pojavijo ravno, ko tu pride do težav.
S peteršiljem lahko začinite rižote, omake, juhe, meso, solate ... Uporabite ga lahko namesto žvečilnega gumija. Včasih, ko teh niso poznali, so bila namreč ravno zelišča, kot sta peteršilj ali meta, tisto, po čemer so ljudje po jedi posegli, da so si osvežili dah.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV