Ne boste verjeli, kaj vam lahko pomaga
ZDRAVJE

Ne boste verjeli, kaj vam lahko pomaga

Ma.K.
09.05.2022, 5:00

Kot bi mignil, bo nastopilo poletje in krajša oblačila bodo hočeš nočeš razkrila odvečne maščobne obloge, ki smo jih v hladnem delu leta uspešno skrivali pod puloverji. Če se še niste, je zato skrajni čas, da se lotite projekta 'Plaža 2022'. Za uspešno izvedbo zastavljenih ciljev bo potrebne kar nekaj motivacije, zato smo pripravili nekaj nasvetov za trenutke, ko vam je utegne primanjkovati.

Pomlad je čas za vsakoletni projekt 'Plaža', a letos naj topljenje kilogramov ne bo namenjeno zgolj začasnemu stremenju za popolno postavo, temveč naj temelji na zdravih spremembah, ki bodo brez večjih težav in odrekanj postale del vaše vsakodnevne rutine. Tako jih boste namreč lahko vzdrževali vse življenje in se vam nikoli več ne bo treba pred poletjem sekirati zaradi videza, še manj pa tarnati nad počutjem, saj boste skozi vse leto v top formi. 

Sliši se sila enostavno, a v resnici je vse prej kot to. No, težavo predstavlja predvsem začetek, saj se večina kljub stotinam nasvetov, ki jih ponujajo strokovnjaki in svetovni splet, ne zna ali ne zmore podati na pot bolj zdravega življenja. Razloge gre iskati v slabih izkušnjah iz preteklosti, saj se je verjetno večina med nami že kdaj poslužila kakšne instant diete, ki je veliko obetala, a se na koncu izkazala za popolno katastrofo. Pa ne ker s strogim prehranjevalnim režimom ne bi izgubili kilogramov, temveč zaradi dejstva, da so ti po vrnitvi v vsakodnevno rutino prišli nazaj – in po možnosti s seboj pripeljali še kakšne dodatne, s tem pa poskrbeli za stres, nejevoljo in obup. 

Za boljše počutje in minus na tehtnici je bolje prilagoditi svoj življenjski slog, kot pa se posluževati instant hitrih diet.
Za boljše počutje in minus na tehtnici je bolje prilagoditi svoj življenjski slog, kot pa se posluževati instant hitrih diet. / FOTO: Arhiv naročnika

Zakaj torej verjeti, da bo tokrat drugače?

Zavedati se je potrebno, da sodobni pristop k zmanjševanju telesne teže ni zgolj hujšanje z izvajanjem redukcijskih diet, temveč daje poudarek pravilni prehrani in doseganju zdravega načina življenja s ciljem ravnovesja prebave in bolj zdrave telesne teže. "Zdrav prebavni sistem resnično predstavlja zdravje celega telesa. Maksimalno izkoriščanje hranilnih snovi nam omogoča dober prehranski status, ta pa zagotavlja visoko raven energije," pojasnjuje nutricionistka doc. dr. sc. Tena Niseteo, predstavnica multidisciplinarne ekipe strokovnjakov s področja prehrane in gibanja, ki je oblikovala in  ovrednotila 60-dnevni program Donat Vital – sodoben način pridobivanja znanja o zdravih življenjskih navadah, katerega cilj je doseganje dolgoročnih pozitivnih sprememb.

Gre za organiziran, povsem brezplačen 60-dnevni načrt prehrane, pitja naravne mineralne vode Donat in telesne aktivnosti, primeren za vse, ki si resnično želijo spremeniti odnos do svojega zdravja. S pomočjo programa lahko postanete boljša različica sebe z vsakodnevno uporabo novih zdravih navad, ki bodo poskrbele za normalno delovanje prebave, metabolizma in imunosti. Če se sprašujete, čemu program vključuje tudi natančno odmerjen sistem pitja Donata, velja pojasniti, da je ta naravna mineralna voda odlično osmotsko odvajalo, ki telo očisti ostankov odpadnih snovi. Ob tem imata magnezijev in natrijev sulfat še odvajalni učinek in spodbujata izločanja prebavnega hormona kolecistokinina, ki sodeluje v zelo zapletenih mehanizmih uravnavanja apetita. 

Poleg uravnotežene in zdrave prehrane ter redne telesne aktivnosti lahko pri izgubi kilogramov pomaga tudi naravna mineralna voda Donat.
Poleg uravnotežene in zdrave prehrane ter redne telesne aktivnosti lahko pri izgubi kilogramov pomaga tudi naravna mineralna voda Donat. / FOTO: Arhiv naročnika

Kaj storiti, ko pade motivacija?

Na poti do zastavljenega cilja se lahko hitro zgodi, da izgubite voljo, še posebej če se vaš metabolizem nekoliko počasneje odziva na spremembe in rezultati ne bodo vidni v želenem obdobju. Izjemno pomembno je, da v primeru takih padcev motivacije ne obupate, saj so prav te točke preloma ključnega pomena za vaš končni uspeh. Vzemite si trenutek in si iskreno odgovorite na vprašanje, zakaj ste se sploh odločili začeti. Prepričani smo, da boste našli dovolj tehten razlog za nadaljevanje programa. "Ne čakajte na novo in bolj zdravo različico sebe, pojdite po njo," svetuje nutricionistka Karmen Matkovic Melki, ki je udeležencem programa ves čas na voljo za dodatna pojasnila, nasvete in napotke. 

Ko zaškripa, si do novega zagona lahko pomagate tudi s temi 15 preprostimi triki: 

1.   Nagradite se za vsak mali cilj, ki ga dosežete!

2.   Izberite obroke po svoji izbiri in ustvarite svoj tedenski jedilnik!

3.   Naredite nakupovalni seznam za vsak teden programa, da boste lahko dosledno sledili jedilniku!

4.   Telo obožuje pravilen ritem spanja, zato pojdite spat vedno ob isti uri, na primer ob 22:30!

5.   Jejte v rednih intervalih, obvezno jejte vsake štiri ure!

6.   Ne preskakujte obrokov!

7.   Kadar jeste, sedite za mizo in se ukvarjajte izključno s prehranjevanjem in hrano, ne ukvarjajte se z drugimi stvarmi!

8.   Uživajte med jedjo, občutite okus in teksturo hrane!

9.   Raje telovadite zjutraj, da se telo razgiba in se zaženeta prebava ter presnova!

10. Čim pogosteje uporabljajte lestvico lakote, pred in med obroki!

11. Ko ste zelo lačni in komaj čakate na naslednji obrok, pojejte sveže sadje ali zelenjavo (jabolko, pomarančo, korenček, kumaro)!

12. Ko jeste na zabavi ali v restavraciji, izberite jed, ki je najbližja tisti na vašem jedilniku in vzemite manjšo porcijo!

13. Pred jedjo popijte kozarec vode ali nesladkan čaj!

14. V trening vključite tudi svojo družino!

15. Spremljajte svoj napredek med izvajanjem programa Donat Vital!

Kako začeti?

Program Donat Vital je že aktiven, povsem brezplačno pa se mu lahko pridružite s prijavo na spletni strani Donat Vital. Prejeli boste priročnik z nasveti za zdravo prehrano, gibanje in pravilno pitje Donata, kar 120 receptov za sestavo zdravega jedilnika, predloge telesnih aktivnosti, podporo in pomoč strokovnjakov, možnost skupinskega izvajanja programa, aplikacijo Donat in dostop do zaprte skupine na Facebooku. 

Če še vedno niste prepričani, ali bi se pridružili programu, naj vam kot dodatna spodbuda služi še podatek, da glede na izsledke znanstvene študije več kot 90 odstotkov udeležencev programa zmanjša telesno težo, več kot 30 odstotkov oseb pa navaja, da so izboljšali kakovost življenja. Več kot dovolj razlogov torej, da se to pomlad odločite enkrat za vselej spremeniti svoje življenje na bolje in si zagotovite dobro počutje ter vitalnost.

Sponzorirana objava