Jesti bi morali počasi in v miru. To je še nekaj, na kar smo v današnji naglici in stresu pozabili. A to je pomembna navada za zdravje in dobro počutje. Japonska študija je pokazala, da so tisti, ki so hrano uživali prehitro, imeli za 5,5-krat večje tveganje, da razvijejo metabolni sindrom. To je skupek več zdravstvenih stanj: med drugim debelosti, pa tudi previsokega krvnega tlaka, sladkorja ter holesterola. V študiji je sodelovalo več kot tisoč ljudi srednjih let. Njihova povprečna starost je bila 51 let.
"Ugotovili smo, da je počasno uživanje hrane morda ključna življenjska navada, ki lahko prepreči metabolni sindrom," pove dr. Takayuki Yamaji, kardiolog z univerze Hiroshima. V petih letih, kolikor je njegova skupina strokovnjakov spremljala ljudi, je 11,6 odstotka ljudi iz skupine, ki je hrano uživala prehitro, razvilo metabolni sindrom. Ter le 2,3 odstotka iz skupine, ki je jedla počasi. Hitro uživanje hrane so tako povezali s pridobivanjem teže, povišanim krvnim sladkorjem, širšim obsegom pasu … Vse to le zato, ker zaradi hitrega uživanja hrane po navadi pojemo preveč. "To pa povzroči prevelika nihanja krvnega sladkorja, kar vodi v inzulinsko rezistenco (drugo ime za metabolni sindrom op. a.)." Metabolni sindrom pa je eden od vzrokov bolezni srca in ožilja.
Tisti, ki jedo počasi, lažje shujšajo
Že prej je študija univerze v Severni Karolini ugotovila, da so ljudje, ki so jedli počasi, izgubili šestkrat več teže kot tisti, ki so hujšali na enak način, a so jedli hitro. Ameriški raziskovalci zato ljudem priporočajo, da se med prehranjevanjem osredotočijo samo na hrano. Predlagajo, da odstranijo vse, kar bi jih lahko zmotilo, še posebej pa televizor.
KOMENTARJI (7)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV